xcounter
#

Як Україна атакувала ATACMS та дронами, збивала Ту-22М3, Фінляндія згадує, як робити артилерію, а також інші новини тижня

Ракета 5В28 ЗРК С-200
Ракета 5В28 ЗРК С-200
5375

На тижні що минув найбільш цікавими виявились теми щодо спроби Ірану завдати удар по Ізраїлю, успішні далекобійні атаки України по окупантах, перше знищення ЗСУ у повітрі російського Ту-22М3, а також відповіді на питання, що це "Фундамент-М" та 29Б6 "Контейнер"

Defense Express пропонує традиційну добірку публікацій, який на тижні, що минає (15-21 квітня) стали найцікавішими для читачів та набрали найбільшу кількість переглядів.

Атака Ірану Ізраїлю

Загалом тиждень почався з розбірки масованої ракетної атаки Ірану по Ізраїлю в ніч на 14 квітня 2024 року. Сама по собі вона не стала сюрпризом, бо фактично була заздалегідь анонсована самим Тегераном. Але вона стала не лише першою відкритою атакою Ірану, який до цього використовував лише проксі, але й бойовим дебютом протиракети SM-3, які були використані з ракетних есмінці. Справа в тому, що для України це має практичне значення з точки зору формального прикриття України цими ракетами, які розміщені на двох наземних комплексах ПРО Aegis Ashore у Польщі та Румунії.

Читайте також: Як навчають "машинний зір" для FPV-дронів або що показали "Дикі шершні" на відео
SM-3
SM-3

Зазначимо, що відбивати цю атаку Ізраїлю допомагала не лише США, а й Велика Британія, яка була змушена перекинути Eurofighter з Румунії, де вони мали брати участь у патрулюванні повітряного простору партнера по НАТО у режимі 24/7.

Окрім того, вкрай цікавим для читачів виявився матеріал присвяченій протиповітряній обороні самого Ірану, який спирається не лише на С-300 російського виробництва, а й на С-200. Інтерес до цієї теми звісно був пов'язаний з очікуваною атакою Ізраїлю у відповідь, але вона була доволі обмеженою, хоч і відрізнялась використанням таємничих аеробалістичних ракет.

Далекобійні удари України по окупантах

17 квітня ЗСУ завдали вкрай результативного удару по окупантах у Джанкої, в результаті якого було знищено чотири пускові установки комплексу С-400, три радіолокаційні станції, а також пункт управління засобами ППО та апаратура спостереження за повітряним простором "Фундамент-М".

Важливо те, що удар був завданий балістичними ракетами ATACMS, які, за деклараціями рашистів, мають перехоплювати такі балістичні цілі. А за ефективність всієї системи ППО у ворога також відповідав якраз "Фундамент-М". Цей комплекс у РФ не є "медійним", більше того, це перший випадок, коли його було знищено. Що це за "Фундамент-М" - в окремому матеріалі.

Фундамент-М
"Фундамент-М"

Окрім використання американських ракет, Україна також вкотре застосувала власне вкрай далекобійне озброєння - дрони. При цьому для атаки по ще одному об'єкту, що має відношення до протиповітряної оборони. Мова йде про РЛС 29Б6 "Контейнер", яка була атакована двічі. Попри те, що мова йде про монструозну конструкцію, супутник підтвердив, що наш БПЛА пошкодив важливу частину на РЛС. А про те, чим так особлива РЛС 29Б6 "Контейнер" - в окремому матеріалі.

Знищення Ту-22М3

Також вперше ЗСУ вдалось знищити російський дальній бомбардувальник Ту-22М3 у повітрі. До цього такі літаки знищували та уражали на землі, зокрема за допомогою дронів, наприклад на авіабазі "Сольці". Також РФ вже під час війни втрачала Ту-22М3, це сталось у Грузії у 2008 році.

Ту-22М3 збитий
Збитий Ту-22М3

Але тепер мова йде про вкрай далекобійне враження цього літака, який запускав по українських містах ракети Х-22. Для його знищення на дальності понад 300 км був використаний доволі сильно перероблений комплекс С-200, або лише його ракета.

Фінляндія та артилерії, А-10 для України, Mbombe 6x6 у ЗСУ та феномен "Залізного капуту"

Окрім цих тем читачів на цьому тижні зацікавило, те, що Фінляндія після 7-річної паузи повертається до проекту створення колісної самохідної артустановки на базі 155K98. Але перепоною у цьому стало те, що за такий короткий час країна втратила виробництво гаубиць.

Також у доволі старій теми щодо штурмовиків A-10 Thunderbolt II для України, як здається, наразі поставлено крапку, бо міністр Повітряних сил США Френк Кендалл повідомив про те, що Україна не зацікавлена у цих літаках. Зазначимо, що це вкрай логічне та прагматичне рішення, бо використання A-10 можливо лише у випадку панування у небі.

Також на цьому тижні українські виробники продемонстрували колісну бронемашину 6х6 в якій було легко впізнати Mbombe 6x6 від південноафриканської Paramount Group. І хоча про це публічно не було повідомлено, але вважається, що одне з українських оборонних підприємств налагодило ліцензійне виробництво.

Ще одна тема пов'язана із бронетехнікою - феномен "Залізного капуту", або чому ворожі танк-сараї їздять прямо посеред міста за яке йдуть бої та чи є це наслідком додаткового бронювання. Також варто нагадати про оцінку з боку польських аналітиків кількості танків, які ще у запасах РФ.

Читайте також: Раритетна та унікальна "Коммуна" чи ВДК: що уразили в окупованому Севастополі