xcounter
#

Що це за Mbombe 6x6, яку ймовірно скопіювали в Україні

34464
Новітня бронемашина для Сил оборони України, візуально схожа на Mbombe 6x6, квітень 2024 року, стоп-кадр з відео Генштабу ЗСУ
Новітня бронемашина для Сил оборони України, візуально схожа на Mbombe 6x6, квітень 2024 року, стоп-кадр з відео Генштабу ЗСУ

Які особливості має ця бронемашина, і коли вона вперше була презентована

Як стало відомо сьогодні, під час демонстрації для Головнокомандувача ЗСУ новітньої техніки українського виробництва було продемонстровано зокрема колісну бронемашину із тривісним шасі та бойовим модулем, яка візуально нагадує Mbombe 6x6 від південноафриканської Paramount Group. Деякі ресурси навіть стверджують, що одне із українських оборонних підприємств налагодило ліцензійне виробництво цієї ББМ для Сил оборони України.

В даному випадку важливо буде розповісти, що це в принципі за бронемашина, що ми і зробимо за текстом нижче. Тим більш, що тут мова про зразок, який створювався з акцентами саме на високий рівень захисту та гнучкість при використанні в різного роду операціях.

Почнемо із того, що Paramount Group презентувала свою бронемашину Mbombe 6x6 ще в 2010 році, і в позиціонуванні своєї розробки намагалась зайти одразу "з козирів".

Мовляв, це високозахищена машина, яка створювалась із поправкою на уже наявний на той момент досвід бойових дій західних країн в Афганістані проти "Талібану", рівень бронювання якої дозволяє витримати підрив 50-кг вибухового пристрою на відстані лише 5 метріввід ББМ. І заодно – машина з високою прохідністю, яка може брати на борт до 11 десантників при екіпажі в 3 особи та бойовій масі в 27 тон.

Силова установка потужністю 457 к.с дозволяє розвивати швидкість ходу до 100 км/год на шосе, і дає дальність ходу до 700 кілометрів. Але доволі парадоксальним чином перший покупець на Mbombe 6x6 знайшовся, м’яко кажучи, не одразу, і це була взагалі країна Близького Сходу.

Mbombe 6x6, ілюстративне фото від Paramount Group

У відкритому доступі були повідомлення про те, що на 2016 рік Paramount Group мала в своєму портфелі замовлення на 50 Mbombe 6x6 для Йорданії, із яких 25 мали бути виготовлені на потужностях самої компанії, ще інші 25 – складені уже на йорданських підприємствах. Як по факту виконувався цей контракт, у відкритому доступі інформації обмаль. Зате можемо знайти іншу цікаву згадку – в 2020 році урядові війська Лівії отримали певну кількість Mbombe 6x6 від Йорданії для протидії підрозділам фельдмаршала Хафтара.

В строю армії самої Йорданії ці бронемашини наразі не фіксуються. Про "лівійські пригоди" Mbombe 6x6 дані у відкритому доступі також відсутні.

Mbombe 6x6 від Йорданії, передані урядовим військам Лівії в 2020 році, зображення з відкритих джерел

Якщо дані про те, що одне із українських підприємств отримало ліцензію на виробництво Mbombe 6x6 для ЗСУ – таки справді підтвердяться, це аж ніяк не означатиме, що Україна наразі єдиний замовник цієї бронемашини. Є повідомлення від порталу Military Africa, яке вийшло буквально 5 днів назад, і в якому йдеться про те, що Еквадор у Paramount Group замовив бригадний комплект Mbombe 6x6 для контрпартизанських операцій поблизу кордону з Колумбією.

Раніше Defense Express розповідав про те, що як може бути, що за 20 років так ніхто й не купив перспективну колісну САУ 155-мм від південноафриканської Denel, яка тепер б’є на 61 км.