xcounter
#

Що це за "Фундамент-М", який знищено під час удару по аеродрому в Джанкої

45501
Машини з апаратурою "Фундамент-М", фото з відкритих джерел
Машини з апаратурою "Фундамент-М", фото з відкритих джерел

Що це була за апаратура, і наскільки вона цінна для ворога

Головне управління розвідки Міноборони України повідомило, що уже є перші офіційні дані по втратам ворога за підсумками удару в ніч на 17 квітня 2024 року по аеродрому в тимчасово окупованому Джанкої. Зазначається, що рашисти втратили чотири пускові установки комплексу С-400, три радіолокаційні станції, і також – пункт управління засобами ППО та апаратура спостереження за повітряним простором "Фундамент-М".

У випадку з "Фундамент-М" маємо можливо першу за весь час повномасштабного вторгнення РФ згадку про цей зразок ворожої техніки. Тому хоча би коротко розкажемо про цю машину, і чим її знищення так важливо.

Читайте також: Розкрито кількість IRIS-T SLM в Україні та строк поставки чергового ЗРК
Зображення, яке в соцмережах циркулює як результат удару по аеродрому в тимчасово окупованому Джанкої 17 квітня 2024 року

Про "Фундамент-М" розповідатимемо коротко не стільки тому, щоб зберегти час наших читачів, як тому що про цей зразок ворожої техніки у відкритому доступі справді вкрай мало інформації. Наприклад, вдалось знайти лише три знімки, які зображають цей зразок техніки.

"Фундамент-М" є автоматизованою системою управління для підрозділів протиповітряної оборони армії РФ. Найбільш рання згадка у відкритому доступі про цю АСУ датується 2011 роком, і уже тоді заявлялось, що цей "аналоговнєт" здатен управляти роботою цілого зенітно-ракетного полку, зокрема під час відбиття масованої атаки з використанням крилатих та балістичних ракет.

Перша презентація системи "Фундамент" відбулась під час МАКС-2013, а перші повідомлення про поставки у війська датуються 2015 роком. Тоді, як заявляли російські ресурси, ці системи були поставлені у підрозділи, розміщені в тимчасово окупованому Криму та на Далекому Сході.

Рання версія цієї системи під позначенням "Фундамент-МАЭ" під час презентації на МАКС-2013, зображення з відкритих джерел

В свою чергу, в 2021 році також було повідомлення про поставку 5 таких машин підрозділам ППО Центрального військового округу ЗС РФ. На основі чого можна зробити припущення, що "Фундамент-М" для російської армії є системою рідкісною, і через кількісний дефіцит ця АСУ постачалась в першу чергу до "передових" військових округів.

Самі рашисти публічно заявляли лише одну характеристику "Фундамент-М" - здатність "зпрягатись" із усіма наявними типами РЛС та ЗРК в строю армії РФ. Але судячи по факту втрати під час удару по Джанкою, "Фундамент-М" виявився нездатним впоратись із головним завданням – забезпечити російським окупантам відбиття ракетної атаки.

Раніше Defense Express розповідав про те, чим так особлива РЛС 29Б6 "Контейнер", яку вже вдруге атакували наші БПЛА.

На фото по центру - машини "Фундамент-М", фото з відкритих джерел
Читайте також: Рашисти кажуть, що роблять гармати до БМП-3 на лінії під нафтове обладнання