xcounter
#

Розкрито кількість IRIS-T SLM в Україні та строк поставки чергового ЗРК

15961
IRIS-T SLM
IRIS-T SLM

У Diehl Defence, яка виробляє зенітні ракетні комплекси IRIS-T, публічно оголосили про кількість цих систем в Україні

На фоні неанонсованого візиту віце-канцлера Німеччини Роберта Габека до Києва, стала публічною інформація щодо кількості систем IRIS-T SLM в Україні.

Її оголосив очільник німецької компанії Diehl Defence, яка розробляє та виробляє ці ЗРК, Гельмут Раух, який у складі німецької делегації також приїхав до України.

Читайте також: Рашисти кажуть, що роблять гармати до БМП-3 на лінії під нафтове обладнання

"Три наші системи [IRIS-T SLM] вже знаходяться в Україні, ще більше будуть передані у цьому році. А наступна лише через декілька тижнів", - заявив він в інтерв'ю Bild. Окрім того, видання також зазначило вартість цього ЗРК у межах 140 млн євро.

IRIS-T SLM
IRIS-T SLM

Зазначимо, що IRIS-T SLM є комплексом середньої дії з можливістю ураження цілей на дальності 40 км. Перший такий ЗРК вже використовувався ЗСУ на рівні осені 2022 року, а у січні 2023 року був публічно продемонстрований.

Також слід зазначити, що Україна також має на озброєнні не лише IRIS-T SLM, а ЗРК малої дальності IRIS-T SLS з можливістю ураження цілей на дальності до 12 км. Через це можлива певна плутанина.

IRIS-T SLS
IRIS-T SLS у варіанті виконання для Швеції

Бо про чотири ЗРК IRIS-T в Україні було повідомлено ще у листопаді 2023 року послом Німеччини в Україні Мартіном Єґером, при цьому за його словами до кінця 2023 року ЗСУ мали отримати п'ять IRIS-T.

Трохи більше ясності може дати публічний звіт німецького уряду, який наразі говорить, що Україна має отримати ще дев'ять IRIS-T SLM та 11 IRIS-T SLS. Частина з цих ЗРК була замовлена у межах пакета на 1,3 млрд євро для України, законтрактовано ще п'ять потужніших IRIS-T SLM.

Також слід додати, що Diehl Defence, окрім активного виробництва зенітних ракетних комплексів, займається кратним збільшення виробництва зенітних ракет до них, які станом на 2024 рік виробляються у межах 400-500 на рік.

Читайте також: У Пентагоні визнали, що їхня ПРО концептуально застаріла та треба брати приклад з України