xcounter
#

ЗРК IRIS-T вперше засвітився на фото в Україні, і воно "підказує" одну цікаву деталь

26022
Iris-T SLM
Iris-T SLM

ЗСУ отримали на озброєння німецький ЗРК IRIS-T у жовтні 2022 року

Видання АрміяInform опублікувала матеріал, в якому розповідається про таке – Повітряні Сили ЗСУ ефективно використовують німецький зенітний ракетний комплекс IRIS-T проти російського окупаційного війська.

Так, технік ракетної обслуги на ім’я Вадим розповідає, що цей ЗРК демонструє себе як "сучасний, потужний та ефективний" комплекс у боротьбі з передусім такими цілями, як крилаті ракети та безпілотники.

Читайте також: Німеччина передала додаткові ракети до Iris-T SLM та додаткові бронемашини Dingo
ЗРК IRIS-T
ЗРК IRIS-T вперше "засвітився" на фото. Джерело: АрміяInform

Як відзначає Вадим, перше "бойове хрещення" для німецького ЗРК IRIS-T видалося успішним на всі 100 % – він збив всі цілі, серед яких переважно були крилаті ракети.

Загалом він відзначає, що IRIS-T значно вплинуло на ефективність української ППО, але нам потрібно більше таких комплексів, щоб якнайкраще захищати Україну від ворожих ракетних атак.

Разом з тим, з цього повідомлення можна виокремити цікаву деталь щодо постачання IRIS-T, якщо звернути увагу на опубліковане фото цього ЗРК, а точніше – на його нетиповий камуфляж, який нам "підказує", звідки ж Німеччина могла "позичити" ці ЗРК, щоб вчасно поставити їх в Україну.

зрк iris-t
ЗРК IRIS-T у "нетиповому" камуфляжі. Фото: АрміяInform

Так, у відкритих даних можемо знайти таку інформацію – що ще у 2018 році Німеччина дала "зелене світло" на постачання семи комплексів IRIS-T SLM в Єгипет, а в грудні 2021 – ще 16.

І тут передусім можна згадати таке – німці, після того, як пообіцяли передати ЗСУ свій ЗРК IRIS-T, строки передачі цього ЗРК постійно змінювалися – то "до кінця літа 2022 року", то "восени", то "до кінця року". Тому можна обережно припустити, що саме "єгипетські" ЗРК допомогли німецькому IRIS-T доїхати в ЗСУ у жовтні 2022 року.

Читайте також: Перша серйозна ракетна атака для NASAMS: чи впорався він з нею на рівні німецького ЗРК IRIS-T