xcounter
#

Що це за ЗРК IRIS-T SLS, який Німеччина вперше поставила для ППО України

10071
ЗРК малої дальності IRIS-T SLS, ілюстративне фото з відкритих джерел
ЗРК малої дальності IRIS-T SLS, ілюстративне фото з відкритих джерел

Наскільки це потужний комплекс, і чи є країни, які мають такий ЗРК на озброєнні

Сьогодні уряд Німеччини оголосив про передачу чергової партії військової допомоги для України. В цю партію увійшли зокрема два комплекси малої дальності ЗРК IRIS-T SLS (передаються вперше), майже 5,5 тисяч димових 155-мм снарядів, 10 переносних РЛС типу GO12, 4 важкі тягачі типу HX81 та п’ять тралів до них, вісім завантажувачів підйомністю 15 тонн.

Перша передача ЗРК малої дальності IRIS-T SLS від Німеччини для України є подією важливою. Німецький уряд вказує, що станом на зараз загалом планується передати нашій країні 22 пускові установки IRIS-T SLS та неназваний запас ракет до них, що мають бути і взяті зі складів бундесверу, і виготовлені на окреме замовлення німецькою промисловістю. Тому тут варто окремо зосередитись на характеристиках комплексу IRIS-T SLS.

Читайте також: ЗСУ вперше показали шведський RBS-70 у дії: знищено Ка-52 (відео)
ЗРК малої дальності IRIS-T SLS, ілюстративне фото з відкритих джерел

Особливістю цього ЗРК є те, що всі його елементи розміщуються на одній платформі – гусеничній шарнірно-зчленованій амфібії BvS 10 виробництва BAE Systems. На цьому комплексі розміщено чотири пускові установки під ракети IRIS-T, дальність та висота ураження цілі – до 10 км та до 6 км відповідно. Для наведення ракет використовується РЛС Giraffe, котра розміщується в передній частині машини та має дальність виявлення цілей до 25 км, висоту – до 10 км відповідно.

Але сам алгоритм наведення ракет IRIS-T є цікавим, бо там поєднується використання супутникової навігації, інерційної системи наведення, отримання цілевказівки від РЛС та безпосереднє наведення ціль інфрачервоною ГСН.

ЗРК малої дальності IRIS-T SLS, червоною стрілкою позначено РЛС Giraffe, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо опиратись на дані The Military Balance 2023, до цього моменту ЗРК малої дальності типу IRIS-T SLS мала тільки Швеція (вісім одиниць, під місцевим позначенням RBS98).

Сам бундесвер в сегменті комплексів малої дальності використовує ЗРК Ozelot на шасі авіадесантної танкетки Wiesel 2, що може використовувати ракети до ПЗРК Stinger або Mistral.

Читайте також: Німеччина отримала "зелене світло" від США на закупівлю ізраїльського комплексу ПРО Arrow 3: названі строки та варість