xcounter
#

Німеччина отримала "зелене світло" від США на закупівлю ізраїльського комплексу ПРО Arrow 3: названі строки та варість

2389
Пуск Arrow 3
Пуск Arrow 3

Ізраїльський Arrow 3​ має стати першою повноцінною системою протиракетної оборони Європи, хоча й скоріш за все поховає власну аналогічну розробку

Уряд США погодив продаж Ізраїлем протиракетного комплексу Arrow 3 до Німеччини, отримання цього дозволу було необхідним через застосування американських технологій у цій розробці та фінансування з боку Вашингтона його створення.

Тим самим єдина додаткова бюрократична перепона, окрім власних, була подолана й Берлін самостійно починає вирішувати питання створення протиракетної оборони, замість того, щоб лише очікувати розробку від MBDA під назвою Twister.

Читайте також: ЗСУ вперше показали шведський RBS-70 у дії: знищено Ка-52 (відео)

Але саме Ізраїль таким чином отримає більш ніж потужний контракт на 3,5 млрд доларів, з яких, як пише Times of Israel, 600 млн буде переведено на першому етапі для організації виробництва. При цьому фінальна сума вийшла трохи меншою, бо спочатку фігурував цінник у вигляді 4,5 млрд доларів.

Також були конкретизовані строки постачання системи протиракетної оброни - до кінця 2025 року. Й враховуючи те, що підписання твердого контракту очікується до кінця 2023 року, то постачання комплексу ПРО займе лише два роки. Строки відносного такого виду озброєння, особливо в теперішніх умовах, доволі стислі.

Й таким чином Німеччина на рівні 2026 року вже може вважати проблему протиракетної оборони від балістичних міжконтинентальних та ракет середньої дальності вирішеною. Бо комплекс Arrow 3 реалізує кінетичний заатмосферне перехоплення бойових частин ракети на дальності до 2400 км.

Водночас рішення Берліна може цілком поставити хрест на створенні аналогічної європейської системи, й тим самим напружити відносини у ЄС. Бо Франція активно просуває ідею не закуповувати готове озброєння, а розробляти його самостійно, бо інакше технологічний розрив стане настільки величезним, що перетворить європейські країни лише у покупців озброєння. Але Німеччина у виборі "шашечки" чи їхати обрала короткострокову перспективу.

Читайте також: Скільки років та грошей треба на 100% захист від ракет хоч на малій території