xcounter
#

Захист Європи від російських гіперзвукових ракет: Німеччина несподіванно приєдналась до проєкту TWISTER

Концепт заатмосферного перехоплювача проекту TWISTER, як це задумано компанією MBDA
Концепт заатмосферного перехоплювача проекту TWISTER, як це задумано компанією MBDA
7489

​За наполяганням Франції Німеччина приєдналася до схваленого Європейським Союзом проєкту, спрямованого на перехоплення гіперзвукових ракет нового покоління, занадто швидких для існуючих оборонних систем. Така необхідність викликана появою у арсеналі Росії нових ракет середньої та більшої дальності.

Проєкт спрямований на створення космічної сенсорної мережі раннього попередження і ракети-перехоплювача, що рухається зі швидкістю понад 5 Махов на висоті до 100 кілометрів. Його назва TWISTER ( "смерч"). Абревіатура скорочено означає: своєчасне попередження і перехоплення за допомогою космічного спостереження за театром військових дій (Timely Warning and Interception with Space-Based Theater Surveillance). Розгортання потужностей системи TWISTER - приблизно у 2030 році.

Підштовхуваний Францією, 24 жовтня Берлін змінив свій статус з країни-спостерігача на країну-учасницю так званого проекту, підтвердив агентству Defense News представник міністерства оборони Німеччини.

Читайте також: Частини ППО Повітряних сил України можуть озброїти ЗРК типу NASAMS (візія)

Офіційні особи ЄС включили цей напрям співпраці у список проєктів у 2019 році - в рамках схеми постійної співпраці структур НАТО, або PESCO (Permanent Structure Cooperation). Прискорити цей проєкт мають додаткові дослідницькі зусилля під егідою Європейської програми оборонно-промислового розвитку (European Defence Industrial Development Programme).

Серед європейських країн головним локомотивом цього проєкту виступала Франція. В список країн-партнерів також входили Фінляндія, Нідерланди, Італія та Іспанія. Німеччина була відсутня.

Куди долітають російські ракети

"Тільки в останні тижні німецький прапор з'явився поруч з прапорами інших партнерів на веб-сайті PESCO. А днями стало відомо, що за наполяганням Франції Німеччина таки приєдналася до схваленого Європейським Союзом проєкту, спрямованого на перехоплення гіперзвукових ракет нового покоління", - написало 1 грудня 2020 р. профільне американське видання Defense News.

"Цілі проекту "Твістер "збігаються з німецькими інтересами", - заявив представник міністерства оборони Німеччини.

В рамках цього проєкту компанія MBDA передбачає розробку нового "заатмосферного перехоплювача, який буде протистояти широкому спектру загроз, включаючи маневрують балістичні ракети середньої дальності, гіперзвукові або надзвукові крилаті ракети, гіперзвукові планують бойові блоки, протикорабельні ракети і найтиповіші мети , такі як винищувачі наступного покоління.

Цей перехоплювач може бути інтегрований до існуючих і майбутніх наземних та морських системи", - говориться на сайті компанії.

Система TLVS мала замінити старіючі ЗРК Patriot виробництва компанії Raytheon

Новина про те, що Німеччина приєднується до нового проєкту ППО/ПРО для Європи ще цікава і тим, що до цього часу Берлін розбив ставку на розробку нової системи протиповітряної/протиракетної оборони під назвою TLVS (Taktisches Luftverteidigungss). З 360-градуснии оглядом і круговою можливістю стрільби, ця система мала замінити старіючі ЗРК Patriot виробництва компанії Raytheon, які має армія Німеччини.

Але після року переговорів і декількох пропозицій від постачальників Lockheed Martin і MBDA Deutschland ключовою перешкодою стала вартість майбутньої системи TLVS. Нещодавно газета Handelsblatt написала, що на це буде потрібно 13 мільярдів євро (16 мільярдів доларів США) до 2030 року.

Перехоплювач PAC-3 виробництва Lockheed.

Крім того, деякі офіційні особи в Німеччині роздратовані надмірною залежністю від американських правил передачі технологій, пов'язаних з американськими компонентами у системі TLVS, включаючи перехоплювач PAC-3 MSE виробництва Lockheed.

У недавньому виступі в університеті бундесверу в Гамбурзі міністр оборони Німеччини Крамп-Карренбауер привела доводи на користь припинення дорогих проектів, які проїдають оборонний бюджет Німеччини. У той же час вона підкреслила необхідність того, щоб Німеччина мала потенціал проти гіперзвукових ракет, який програма TLVS планує запропонувати на більш пізньому етапі.

Загибель проєкту TLVS буде ударом по німецькій бюрократії оборонних закупівель

Все це разом означає, що проєкт TLVS висить на волосині. Як очікується, до кінця року міністерство оборони Німеччини вирішить, чи продовжувати цей проект або відмовитися від нього.

Загибель TLVS буде ударом по німецькій бюрократії оборонних закупівель, оскільки чиновники протягом багатьох років розглядали її як шатро трансатлантичного проєкту, занадто важливого, щоб зазнати невдачі. Ця програма, як раніше заявлялося, необхідна для швидкого усунення розриву у можливостях захисту європейського повітряного простору.

Така необхідність викликана загрозою появи у арсеналі Росії нових ракет середньої дальності, здатних досягти Європи.

Читайте також: Проєкти зенітно- ракетних комплексів від ДержККБ "ЛУЧ"