xcounter
#

США знайшли спосіб протидії російській гіперзброї

1020
Концепт-арт від Northrop Grumman, який демонструє можливий характер використання супутників для відстеження гіперзвукових ракет
Концепт-арт від Northrop Grumman, який демонструє можливий характер використання супутників для відстеження гіперзвукових ракет

Агентство космічного розвитку США планує у 2020 році вивести на орбіту початкову партію супутників-розвідників

Агентство космічного розвитку (Space Development Agency - SDA) США планує вивести на орбіту початкову партію супутників, здатних відслідковувати гіперзвукову зброю, у 2022 фіскальному році. Про це йде мова у запиті пропозиції (Request for Proposals - RFP), яке агентство оприлюднило 11 травня 2020 року.

Проект SDA передбачає запуск першої партії з близько 20 супутників у 2022 році. Це є першим кроком для досягнення цілі – розміщення сотень взаємопов'язаних супутників, що діятимуть на низькій орбіті Землі. При цьому Агентство розраховує реалізовувати спіральний підхід впровадження проекту, запускаючи кожну наступну партію супутників з більш розвиненими можливостям.

Друга партії супутників, яка буде запущена у 2022 фінансовому році передбачає розміщення на орбіті вже 150 космічних апаратів.

Згідно з проектом RFP, агентство хоче, щоб підрядник спроектував та побудував на початкову етапі вісім супутників із широким полем зору (WFoV) з інфрачервоними датчиками, які мають продемонструвати початкову здатність відстежувати гіперзвукову зброю. Ці супутники підключаться до решти космічних апартів транспортного рівня, які забезпечуватимуть передачу оперативної інформації споживачам всіх рівнів. Відповіді на RFP агентство розраховує отримати до 29 травня 2020 року.

МіГ-31БМ з гіперзвуковою ракетою "Кинджал"

Нагадаємо, раніше американські медіа повідомили, що Агентство космічного розвитку та Агентство протиракетної оборони США мають план, який передбачає розміщення сузір'я з сотень спеціалізованих супутників на низькій навколоземній орбіті, здатних виявляти та відстежувати гіперзвукові ракети. В кінці 2019 році Конгрес США підтримав цю концепцію. Як Палата, так і Сенат Сполучених Штатів вирішили виділити $108 млн на реалізацію даного проекту.

Сьогодні Пентагон спирається на космічну інфрачервону систему Air Force’s Space Based Infrared System - SBIRS, яка складається з чотирьох геосинхронних супутників та двох корисних навантажень, розміщених на окремих космічних апаратах на високоеліптичній орбіті. SBIRS використовується для виявлення запусків ракет, забезпечуючи раннє попередження для всієї системи ПРО. ВПС США працює над правонаступником SBIRS - системою нового покоління Next Generation Overhead Persistent Infrared або OPIR для забезпечення розширених можливостей.

Китайська мобільна гіперзвукова оперативно-тактична балістична ракета DF-17

Однак дана система не є достатньо ефективною через можливості гіперзброї – висока швидкість (5 Мах та більше), маневреність, здатність змінювати траєкторію польоту. Це значно ускладнює можливість їх перехоплення. Наразі американські експерти та науковці вважають, що на даному етапі слабкою ланкою можливостей перехопити гіперзвукові ракети є саме своєчасне виявлення їх запуску. Отже одним із способів розв’язання цією проблеми розглядається саме створення сузір’я супутників спостереження на низькій орбіт.

Читайте також: Москва дала "задню" по гіперзброї