xcounter
#

Москва дала "задню" по гіперзброї

1204
Москва дала "задню" по гіперзброї

РФ готова повернутися до переговорів з США

Очільник Міністерства закордонних справ Росії Сергій Лавров виказав готовність до переговорів з США щодо обмеження озброєнь, включаючи також питання створення нових видів гіперзвукової зброї в обох країнах. Про це він заявив в інтерв'ю в онлайн-форматі для російських і зарубіжних ЗМІ.

Міністр закордонних справ РФ повідомив, що недавно відбулася телефонна розмова з американським колегою Майком Помпео, в якому, обидві сторони виявили бажання "повернутися до переговорів". "Відкрито ми і до розмови про нові перспективні розробки, включаючи гіперзвукову зброю в контексті, підкреслю це особливо, обліку всіх без винятку аспектів і всіх факторів, які впливають на стратегічну стабільність", - зазначив Лавров. про контроль над озброєннями та стратегічної стабільності".

Можливий вигляд ракети "Циркон" за повідомленнями російських медіа

Потрібно відзначити, що останнім часом Москва і Вашингтон були досить далекі від будь-яких спроб обмеження озброєнь. Більш того, в минулому році було анульовано Договір щодо ракет середньої і меншої дальності. Спалах пандемії зупинила взаємні перевірки об'єктів двох країн, пов'язаних з договором про СНО-3.

В даний час, як в Росії, так і в США, ведуться роботи над створенням гіперзвукових озброєнь. Москва заявляє про роботи по ракетам "Циркон", які повинні прийти на озброєння фрегатів "Адмірал Горшков", підводних човнів "Северодвинск" і берегових батарей. За словами президента Росії В. Путіна, ці ракети, нібито, здатні розвивати швидкість до 9 М і можуть вражати надводні і наземні об'єкти на дальності понад 1000 км.

США в свою чергу під керівництвом адміністрації Дональда Трампа також прискорили свої роботи в цій галузі. Повідомляється про роботи за програмою C-HGB. В кінці 2019 року Вашингтон виділив додатково майже мільярд доларів на програму ракети повітряного базування AGM-183A ARRW компанії Lockheed Martin Missile and Fire Control для оснащення ВПС США.

Ракета повітряного базування AGM-183A ARRW від компанії Lockheed Martin

Цілком вірогідно, що зміна риторики Москви та прагнення до діалогу зі США пов’язано із негативними тенденціями в економічній ситуації в РФ, а також наслідками впливу коронавірусу, що не дозволяє керівництву Кремля бути впевненим у завершені раніше розпочатих коштовних проектів із створення новітніх озброєнь.

Як зазначалося раніше, на сьогодні Центробанк Росії запобігає падінню курсу рубля та інфляції за рахунок продажу іноземної валюти з Фонду національного добробуту (ФНД) та придбанню рублів відповідно до бюджетного правила (продаж валюти з резервів починається, якщо ціна російської нафти Urals у 2020 році опускається нижче $42). Однак з часом їх буде недостатньо. На сьогодні ФНД складає близько $120 млрд. За оцінками Bloomberg таких ресурсів при поточній ціні на нафту в межах $27-32 РФ вистачить максимум на шість років. Натомість за даними агентства S&P Global Ratings при ціні нафти у $35 російський бюджет зможе протриматися на заощадженнях тільки три роки.

Російський бюджет може протриматися на заощадженнях всього кілька років

Однак, наразі ціни на нафту впали до найнижчих показників через відсутність попиту. Отже споживання фінансових ресурсів з ФНД буде ще більшим. В результаті це може призвести до скорочення і інших бюджетних доходів. Деякі економісти взагалі прогнозують рецесію в РФ. А якщо за основу взяти песимістичний сценарій, який був порахований Центробанком Росії у вересні 2019 року, то при середніх цінах на нафту у $ 25 за барель в 2020 році російський ВВП скоротиться на 1,5-2%. Безумовно, це негативно відобразиться на роботі підприємств, в тому числі оборонних, державних замовленнях та доходах населення.

Читайте також: COVID-19 проти російської оборонки