xcounter
#

Пан'європейська ППО та ПРО: "шашечки" чи їхати, або за що Франція образилась на Німеччину

Пуск Arrow 3 (фото: Israel MoD)
Пуск Arrow 3 (фото: Israel MoD)
5507

Коли постає вибір між двома комплексами ПРО, один іноземний за 4,3 млрд з готовністю у 2025 році, інший ще треба розробити до 2030 року та вкласти 16 млрд, дати правильну відповідь насправді доволі важко

Доволі "світла" ідея створити єдину та уніфіковану систему протиповітряної та протиракетної оборони Європи у країнах ЄС, яка отримала назву European Sky Shield, розвалюється на очах.

Але вочевидь розраховувати на "безхмарне небо" для нього було більш ніж оптимістично, бо мова йде про вкрай складний вибір між двох поганих.

Читайте також: Lockheed Martin розглядає можливість відкриття в Україні центру для обслуговування та опанування F-16

Дорого, але швидко

Водночас проблеми у створенні загальної системи ППО та ПРО глибші й одразу йдуть по лінії Франції та Німеччини. Й все почалось з позиції Берліна, який почав вливати гроші у побудову оборони на основі власного ЗРК IRIS-T від Diehl, американського Patriot та ізраїльській системі ПРО Arrow 3.

Завдяки власній та американській системам країна закриває середньою та дальню зону для боротьби з аеродинамічними цілями, а також перехоплення балістичних ракет у межах об'єктової ППО. А завдяки комплексу з Ізраїлю - перехоплення міжконтинентальних балістичних ракет.

Для цього Diehl за 900 млн євро має поставити шість комплексів, а Ізраїль отримає 4,3 млрд доларів за Arrow 3 й повинен розгорнути перші комплекси вже у 2025 році. До цієї суми необхідно додати теоретичне додаткове замовлення Patriot, який коштує у версії PAC 3 на рівні 1 млрд доларів за батарею.

Але заваливши проблему грошима Берлін її вирішує, при цьому доволі швидко. Й все було б непогано, якби проект називався не European Sky Shield, а Deutschland Sky Shield. Бо окрім власної системи все інше імпортується.

Безальтернативність IRIS-T

Що може запропонувати Франція для європейських країн з комплексів середньої дальності замість IRIS-T - власну розробку, яка зараз реалізується MBDA, під назвою VL MICA. Обидва ЗРК ідеологічно максимально схожі, бо французький також використовує адаптовану ракету "повітря-повітря". Але його оператори - це Грузія, Індонезія, Марокко, Оман, Саудівська Аравія, Таїланд та Ботсвана. Та й дальність знищення цілей VL MICA у 20 км вдвічі менше ніж забезпечує IRIS-T SLM.

VL MICA
VL MICA від MBDA

Тому скоріше британський Sky Sabre з ракетами CAMM, які обрані вже Італією та Польщею є конкурентом німецькій розробці у званні пан'європейського комплексу середньої дальності. Відносно ж Польщі, то та взагалі пішла своїм шляхом локалізації виробництва й Patriot, й ЗРК з ракетами CAMM у проекті Narew.

SAMP/T проти Patriot

При переході на більш далекобійний, а головне протибалістичний рівень, стає цілком зрозуміло, чому Париж образився на Берлін. Бо Франція дуже давно просуває систему SAMP/T, яку виробляє спільний з Італією конгломерат Eurosam. А SAMP/T розглядався як уніфікований пан'європейський аналог Patriot.

Але окрім самої Франції з Італією у Європі SAMP/T ніхто не закупив. А єдиний іноземний оператор у вигляді Сінгапуру до того, як один ЗРК не передали Україні, доволі красномовно говорить про експортний потенціал комплексу у наземній версії. Хоча справедливо зазначити, що у морському виконанні комплекс з тими самими ракетами Aster знайшов значно більше покупців.

Об'єктивно ситуація патова. Франція може звісно запропонувати замість Patriot закуповувати SAMP/T, але саме американський ЗРК експлуатується Німеччиною, Нідерландами, Грецією, Польщею, Румунією, Іспанією, Швецією та звісно Україною. Який комплекс буде замовляти Фінляндія чи Норвегія, країни Балтії, Чехія та Словаччина або Болгарія у цій ситуації звісно сказати важко, але здається, що у SAMP/T менше шансів ніж у Patriot.

Довше, ще дорожче, але своє

А коли мова заходить про комплекс ПРО європейського виробництва, то з'являється величезна лакуна, потреба у роках розробки та мільярдних коштах. І цей пробіл вже має назву - Twister.

Це проект створення конгломератом MBDA системи протиракетної оборони від міжконтинентальних балістичних ракет, у який Німеччину значними зусиллями втягнули у 2020 році. Вартість розробки оцінювалась декілька років тому у 13 млрд євро, а строк робіт до 2030 року. Але з цього часу про Twister майже нічого не чути.

TWISTER
Одне з небагатьох концептуальних зображень Twister від MBDA

Й без Німеччини реалізувати цей проект буде дуже складно, а головне, постає питання - для кого.

А позиція Франції у тому, що Європа повинна самостійно вирішувати свої проблеми, розвивати свій оборонно-промисловий комплекс, створювати й ставити на озброєння власні розробки, а не закуповувати готове.

Й хоча така ситуація була очевидна, але остання публікація у Financial Times красномовно говорить про рівень у чаші терпіння Парижу. Тим паче, перед відкриттям Паризького авіасалону на якому Ізраїлю продемонструє вже свій перспективний комплекс для протидії гіперзвуковим ракетам SkySonic.

Читайте також: Тисяча БМП CV90 для України: у новітній версії MkIV контракт може обійтися аж у 10 млрд доларів