xcounter
#

Тисяча БМП CV90 для України: у новітній версії MkIV контракт може обійтися аж у 10 млрд доларів

12981
Українські військові вчаться опановувати шведські БМП CV 90, фото – Försvarsmakten
Українські військові вчаться опановувати шведські БМП CV 90, фото – Försvarsmakten

Одразу 1000 машин – дійсно приголомшлива кількість сучасних машин, яка коштуватиме таку ж приголомшливу кількість грошей, хоч і йдеться про одну з найкращих БМП на сьогодні

Україна, Чехія та Словаччина під час чергової зустрічі "Рамштайн" 15 червня підписали меморандум про наміри щодо співробітництва у закупівлі та експлуатації бойової машини піхоти CV90 – таку інформацію повідомляє чеське видання CZDefence.

Мета такого співробітництва – обмін досвідом щодо закупівлі такої бронетехніки, а також консультації у напрямку технічних специфікацій та вимог до шведських БМП CV90, а також щодо залучення вітчизняних підприємств ОПК до розробки та виробництва бронетехніки.

Читайте також: Хто ще має БМП CV90 на озброєнні, які б могли посилити ЗСУ разом з 50 шведськими машинами
Cv90 БМП Україна
Українські військові вчаться опановувати шведські БМП CV 90, фото – Försvarsmakten

Але найважливіше у новині відзначається таке – що Україна зацікавлена у закупівлі одразу до 1000 одиниць шведських бойових машин піхоти CV90. І у контексті цієї новини варто відзначити низку наступних речей.

З одного боку, ймовірність закупівлі шведських БМП CV90 виглядає доволі логічною (а ми зараз говоримо саме про ймовірність, а не якісь конкретні плани чи тим паче укладений контракт) – бо, по-перше, ЗСУ невдовзі матимуть можливість перевірити ці машини безпосередньо на полі бою проти російської армії (шведські БМП CV90 можуть приїхати в Україну вже наступного місяця, у липні).

А, по-друге, нещодавно стало відомо, що оборонний гігант BAE Systems заходить в Україну – компанія спершу відкриє офіс, а потім планує й розгорнути ремонт та виробництво озброєння та військової техніки, а оскільки в її портфоліо якраз є БМП CV90, то це ще один аргумент на користь цієї машини.

З іншого боку, варто розуміти, що БМП CV90 – машина не з дешевих, і у випадку закупівлі аж 1000 одиниць йдеться про контракт на доволі солідну суму на мільярди доларів.

Скільки саме може коштувати ймовірна закупівля одразу 1000 шведських БМП CV90 ми цілком можемо розглянути на прикладі контрактів для Чехії та Словаччини. Адже ці дві країни ще 27 серпня минулого року підписали аналогічну угоду про співробітництво (сьогоднішній меморандум з Україною, до речі, копіює зміст минулорічної чесько-словацької декларації, але "складений таким чином, що він повністю незалежний" від неї) і вже мають угоди на закупівлю БМП від BAE Systems.

Так, Словаччина уклала контракт на закупівлю шведських БМП CV90 у сучасній версії Mk.IV з 35-мм гарматою у грудні 2022 року. Кількість машин у рамках контракту – 152 одиниці, вартість – близько 1,68 млрд євро (1,84 млрд доларів), тобто одну машину можна оцінити в умовні 12,1 млн доларів. При цьому контакт передбачає локалізацію виробництва на рівні у 40%, тобто значну частину робіт виконає безпосередньо словацький ОПК.

CV90 у версії Mk.IV Україна ЗСУ
CV90 у версії Mk.IV, фото BAE Systems

Щодо Чехії, то ця країна уклала контракт на шведські БМП вже у травні цього року – за 246 машин CV90 Mk.IV (включно з 29 автомайстернями, супутнім обладнанням тощо) країна заплатить 59,7 млрд крон або ж близько 2,51 млрд доларів – у перерахунку на одну машину виходить близько 10,1 млн доларів, і тут теж, як і у випадку зі Словаччиною, йдеться про рівень локалізації виробництва у 40%.

І хоча це, звичайно, не 30 млн доларів за машину, як у випадку з БМП Puma, але все одно закупівля одразу 1000 БМП CV90, якщо говорити про сучасну версію Mk.IV, обійдеться у суму аж до 10 млрд доларів, і це доволі фантастичні числа, навіть якщо ми й говоримо про одну з найкращих БМП сьогодення.

Читайте також: Британська BAE Systems отримала новий контракт на модернізацію БМП CV90