xcounter
#

Словаччина підписала контракт на шведські CV90: приголомшлива сума за 152 одиниць БМП

CV90 MkIV (всі фото: BAE Systems)
CV90 MkIV (всі фото: BAE Systems)
19805

​Коли говорять, що зброя коштує дорого, доволі часто не всі розуміють наскільки дорого вона коштує у житті й контракт на БМП CV90 - черговий приклад цього

Словаччина уклала зі Швецією угоду на закупівлю 152 одиниць БМП CV90, що стало результатом спільної домовленості з Чехією, яка також має закупити ці машини.

Сама угода, як повідомляє прес-служба міноборони Словаччини, була підписана 12 грудня у Стокгольмі та має приголомшливий цінник у близько 1,68 млрд євро, тобто по 11,18 млн євро за одну умовну БМП. А постачання машин розпочнеться лише у 2025 році.

Читайте також: Три носії "Кинжалів" повернулися у Білорусь: скільки часу вони були в РФ
CV90 mkIV
CV90 MkIV

Також відома і конфігурація CV90 яка буде постачатись у сучасній версії MkIV та 35-мм автоматичною гарматою. Окрім того, за контрактом значну частину робіт з виготовлення БМП буде виконано на потужностях оборонно-промислового комплексу Словаччини, за попередньою інформацією рівень локалізації виробництва має становити 40%.

У будь-якому випадку цінник у 11,18 млн євро за CV90 MkIV та строки перших машин близько двох років - чудовий орієнтир для розуміння справжньої ситуації у світовій оборонній промисловості та ринку озброєння. Зазначимо, що контракт з Чехією вочевидь буде ще більшим, бо Прага замовила 210 CV90 MkIV.

CV90 MkIV
CV90 MkIV

Нагадаємо, що CV90 MkIV, яка була розроблена Hägglunds та Bofors, що тепер входять до складу британського збройового гіганта BAE Systems, є останньою версією цієї доволі популярної БМП (окрім самої Швеції - ще шість країн-операторів: Данія, Нідерланди, Норвегія, Фінляндія, Швейцарія, Естонія).

CV90 MkIV має вагу у 37 тонн та протиснарядне бронювання (скоріш за все до 30-мм у лобовій проекції), за рухомість відповідає 1000-сильний дизель, що дозволяє розвивати максимальну швидкість до 70 км/год. Ходова оснащена інноваційною системою активних амортизаторів Active Damping та відрізняється виключною плавністю та стабільністю.

Сама БМП розрахована на три члени екіпажу та 7-8 осіб десанту. Сама машина побудована на цифровій платформі та має всі надсучасні елементи виявлення цілей та прицілювання, інтегрована до автоматизованих систем управління та може оснащуватись системами активного захисту.

Озброєння CV90 MkIV - широке поле для бажань клієнта, який може обрати автоматичні гармати від 25-мм до 45-мм, а також ПТРК (базовим є ізраїльський Spike-LR).

Також варто зазначити, що CV90 MkIV був обраний Чехією та Словаччиною у результаті конкурсного відбору. У ньому він обійшов футуристичну Lynx KF41 від Rheinmetall та Ascod 42 від General Dynamics.

Читайте також: Німеччина збільшить кількість PzH 2000 у строю ЗСУ, а для Leopard 2 вже немає перешкод