xcounter
#

Чехія та Словаччина спільно знайшли спосіб, як замінити понад 400 своїх БМП-1 та БМП-2

3820
БМП-2 словацької армії, фото ілюстративне
БМП-2 словацької армії, фото ілюстративне

Армії обох країн навіть тренуватимуться спільно, щоб відпрацювати "пересадку" на новітні БМП

Міністр оборони Чехії Яна Чернохова та міністр оборони Словаччини Ярослав Надь під час авіашоу SIAF 2022 у Малацьках (Словаччина) уклали угоду про спільну закупівлю та експлуатацію понад 400 бойових машин піхоти CV90 MkIV шведського виробництва. Про це повідомляє портал European Security & Defense.

До цього були повідомлення про те, що обидві країни планували окремо купувати шведські CV90 MkIV для своїх армій. Зокрема, як повідомляв Defense Express, на початку липня 2022 року Словаччина уклала контракт на закупівлю 152 CV90 MkIV вартістю 1,6 мільярдів євро, без вказівок по строкам виробництва та поставок. Про рішення Чехії придбати 210 машин CV90 Mk IV стало відомо уже наприкінці липня, без конкретизації по вартості та строкам поставок.

Читайте також: ЗСУ отримали шведський "аналог СПГ-9": чи можна з нього "роздовбати" БМП-3 чи танк
CV90 Mk IV
Бойова машина піхоти CV90 Mk IV, ілюстративне фото з відкритих джерел

Скільки ж коштуватиме закупівля «в складчину» шведських БМП для Чехії та Словаччини, і скільки часу займуть поставки у такому разі – також не розкривається. Але натомість підписанти угоди розкрили наступні деталі.

Як виявилось, Словаччина вирішила збільшити замовлення на CV90 MkIV до 223 машин, які поставлятимуться у дві фази – 152 машини у першій та 71 машина в другій. При цьому словаки хочуть отримати не тільки БМП, але і самохідні міномети 120-мм на базі CV90 MkIV.

БМП-2 чеської армії, фото ілюстративне
БМП-2 чеської армії, фото ілюстративне

Чехія визначилась, що їй потрібні 210 бойових машин піхоти CV90 MkIV. Прага та Братіслава домовились, що вони спільно працюватимуть над залученням місцевих компаній для локалізації виробництва CV90 MkIV. І також – що спільно працюватимуть над технічним обслуговуванням цих бойових машин в строю чеської та словацької армії.

БМП-1 армії Словаччини
БМП-1 армії Словаччини, фото ілюстративне

Міністри оборони обох країн уже домовились, що війська Чехії та Словаччини проводитимуть спільні навчання, аби відпрацювати усі нюанси «пересадки» на новітні БМП CV90 MkIV.

Ці бойові машини піхоти потрібні словакам та чехам для заміни радянських БМП-1 та БМП-2. За даними довідника The Military Balance, на кінець 2021 року армія Словаччини мала в строю 148 одиниць БМП-1 та 91 одиницю БМП-2, армія Чехії – 120 одиниць БМП-2 (та 98 БМП-1 та 65 БМП-2 на складах зберігання).

Читайте також: ЗСУ показали, яка із бригад отримала "копію БМП-2" із Словенії (фото)