xcounter
#

Чехія формує новий обрис війська: оголошено що замінить БМП-2 та Gripen

Чеcькі Gripen підуть на пенсію
Чеcькі Gripen підуть на пенсію
18594

Чехія зробила вкрай складний вибір між CV90, Ascod та KF41, а рішення щодо безоплатного оновлення всіх чеських Gripen до версії E/F дійсно може здивувати

Днями Чехія прийняла два вкрай важливих рішенням, каталізатором яких, вочевидь стало російське вторгнення.

Мова йде про остаточний вибір нової БМП, який тривав з понад року. А також про долю винищувачів Gripen, які країна взяла у Швеції у лізинг ще у 2003 році.

Читайте також: Чи допоможуть A-10 Україні й, чи варто взагалі на нього розраховувати ЗСУ

Вибір між CV90, Ascod та Lynx KF41

Стосовно БМП, то вибір між CV90 від BAE Systems, Ascod від General Dynamics та Lynx KF41 від Rheinmetall назвати простим було вкрай важко. На боці Lynx KF41 - те що це абсолютна нова і навіть футуристична платформа. А пропозиція General Dynamics з Ascod спиралась на умови локалізованого виробництва, тим паче, що Чехія вже мала успішний "кейс" з виробництвом Pandur II.

Але вибір пав на CV90. Безперечно, ця шведська БМП, яка розроблена у 1993 році, один зі світових бестселерів: 1300 машин, які стоять на озброєнні семи країн: Данії, Естонії, Фінляндії, Нідерландів, Норвегії, Швеції та Швейцарії.

Але одним з козирів BAE Systems стало й те, що CV90 обрала і Словаччина, що дозволяє країнам, які вкрай тісно співпрацюють в оборонній сфері, спростити логістику та взаємосумісність. Через те, що Братислава обрала CV90 Mk IV, то, скоріш за все, саме цю версію замовила і Прага.

CV90 Mk IV - остання версія цієї БМП, яка важить 37 тонн, оснащена 1000-сильним дизелем та розганяється до 70 км/год. Машина має цифрову архітектуру, включно з підтримкою доданої реальності, а також вміщує 7-8 осіб десанту та три члени екіпажу.

Рівень бронювання CV90 Mk IV офіційно не розголошений, але, зо оцінками, дозволяє витримувати вогонь з 25-30 мм автоматичних гармат на відстані від 500 метрів. Також ця БМП може комплектуватися системами активного захисту та додатковими керамічними елементами.

Щодо озброєння, то машина дозволяє озброїтись всіма можливими варіантами західних автоматичних гармат, тому вибір 25-мм, 30-мм, 35-мм чи навіть більше, залежить виключно від того, що вирішили у Чехії та Словаччині. Також у CV90 Mk IV інтегровано ПТРК Spike-LR, який дозволяє вести вогонь на відстань до 5,5 км.

В результаті чеська армія отримає 210 CV90 Mk IV, які замінять БМП-2. І маємо зазначити, що BAE Systems залучить до виробництва цієї машини понад 40 чеських підприємств.

Доля JAS 39 Gripen

А ось рішення Праги з тим, що роботи із JAS 39 Gripen зі Швеції, може здивувати. Особливо якщо враховувати, що ці літаки знаходяться у лізингу, який завершується у 2027 році. Бо Прага вирішила їх замінити.

І це рішення було прийнято після того, як шведський Saab пообіцяв просто фантастичні умови: безоплатний обмін 14 літаків (12 одномісних JAS 39C та ще двох двомісних JAS39D) на стільки ж у новій версії E/F.

JAS 39 Gripen
JAS 39 Gripen Чехії

Але цей варіант був відкинутий і уряд Чехії розпочав переговори щодо закупівлі F-35 Lightning II. І Прага готова піти й на значні витрати щодо закупівлі цих літаків і на оновлення всієї аеродромної інфраструктури. Як пояснив начальник штабу чеських збройних сил, F-35 це не тільки винищувач чи бомбардувальник.

F-35
F-35 примірять і чеського лева

"F-35 - це повітряний командний центр, який об'єднує у собі ударний літак, елемент протиповітряної оборони, розвідки, зв'язку, є частиною "мережі речей", включно з БПЛА, завдяки чому може виконувати задачі, які виходять за рамки машин минулого покоління", цитує його слова Defence24.

Ще один вкрай важливий фактор, F-35, як платформа, буде існувати до 2040-2050-х років і можливо навіть і до 2060-го року. На противагу цьому, навіть остання версія JAS 39E/F, яку Чехія могла взяти у лізинг - прогає повністю. Тим паче, що саме F-35 стає основним літаком НАТО в Європі.

Читайте також: Не тільки Gripen чи F-16, а ще Eurofighter та Rafale: перелік можливих винищувачів для України значно ширший