xcounter
#

Чи допоможуть A-10 Україні й, чи варто взагалі на нього розраховувати ЗСУ

Чи допоможуть A-10 Україні й, чи варто взагалі на нього розраховувати ЗСУ
44190

Штурмовики A-10 Thunderbolt II​ під час операції "Буря у пустелі" знищили з 900 іракських танків та показали найвищу льотну готовність у бойових умовах, цей легендарний літак може посилити Повітряні Сили України, питання у строках та, як не дивно, доцільності

Мережею понеслась новина про те, що Україна може отримати легендарні американські штурмовики A-10. Але треба враховувати, що конкретно у цьому випадку "може" - це виключно інтерпретація слів начальник штабу повітряних сил США Чарльза Брауна (Charles Brown) та міністра повітряних сил США Френка Кендалла (Frank Kendall) під час Aspen Security Forum.

Перший заявив, що рано чи пізно, але Повітряні Сили України відмовиться від радянських літаків і перейдуть на західні зразки. Другий, на питання журналіста щодо списання 21 штурмовика A-10 Thunderbolt II у 2023 фінансовому році (початок 1 жовтня) та можливості їх передачі Україні відповів без чіткої конкретики.

Читайте також: Чим особливі польські танки PT-91 Twardy, які може скоро отримати Україна
A-10 Thunderbolt II
A-10 Thunderbolt II

"Сьогодні вранці генерал Браун відповів на це питання, які винищувачі можуть зацікавити Україну. Це багато в чому залежить від України… Можливі старіші системи США.. Ми будемо відкриті для обговорення з ними їхніх вимог та того, як ми можемо їх задовольнити", - заявив Чарльз Браун.

Але і цього вистачило, що б пішла справжня хвиля публікацій щодо передачі Україні штурмовиків A-10 вже найближчим часом. Але необхідно нагадати, що ще у березні Френк Кендалл на питання журналістів щодо можливості озброєння Повітряних Сил України цими штурмовиками відповідав, що йому взагалі невідомі плани США постачати A-10 Україні.

A-10 Thunderbolt II
A-10 Thunderbolt II у США отримав призвістко "Бородавочник"

Тобто, у Вашингтоні, з огляду на все, вже остаточно вирішено питання, що Україна отримає західні літаки в принципі. Але які саме це будуть машини - поки залишається дискусійним питанням. Більше того, навіть навчання українських пілотів у США, не означає, що літаки будуть виключно американськими.

Як зазначив начальник штабу повітряних сил США Чарльз Браун, не виключено, що це будуть і європейські машини. І тут звісно треба згадати слова міністра оборони України Олексія Резнікова, який заявив, що серед кандидатів розглядається не тільки F-16, а й інші машини, наприклад шведський Gripen від Saab.

F-16 або Gripen
F-16 або Gripen?

У будь-якому випадку отримання A-10 Thunderbolt II зараз є вже предметом для обговорення і це доволі великий прогрес відносно передачі західних літаків Україні, який ще декілька місяців тому взагалі не обговорювався. Але чи буде цей штурмовик корисним для Повітряних Сил України зараз і чи є його передача першочерговою - питання доволі дискусійне.

По-перше, треба згадати, що A-10 створювався для війни з СРСР в умовах повномасштабного конфлікту і цій машині вже півсторіччя. Завдяки виключній живучості, простоті обслуговування, низькій вартості польоту та доведений бойовій ефективності, він і досі у строю США. І списати його остаточно не планують, щонайменше, до 2040-х років.

Його легендарний час припав на операцію "Буря у пустелі", де ці машини записали на свій рахунок 900 танків, 1200 артсистем та 2000 інших машин, а також продемонстрували найвищу льотну готовність на рівні понад 90%, що значно перевищувало можливості інших літаків США. Але цей "космічний" рахунок прямий наслідок того, що США під час першої війни в Іраку отримали тотальну перевагу у повітрі та винищили у перші дні всю протиповітряну оборону противника. І це не дивно, бо до повітряної частини операції було залучено понад 2150 літаків.

A-10
A-10 доволі простий в експлуатації відносно будь-якого винищувача США

Чи має таку розкіш Україна зараз - точно ні. І гіпотетичні українські A-10 будуть вимушені діяти у далеко не у тепличних умовах, максимально далекі від іракських пустель. Але попри все, прямо зараз у небі України кожного дня працюють українські льотчики на Су-25. І успішно виконують бойові завдання попри російські винищувачі та ЗРК.

Водночас A-10 має виключну перевагу над радянським Су-25 у тому, що має повний арсенал високоточного озброєння. Це і протитанкові ракети AGM-65 Maverick з дальністю польоту близько 30 км та дією "вистрілів-забув", а також високоточні бомби JDAM. Лише після цього вже можливо згадувати про легендарний Brrrt - звук роботи 30-мм семиствольної гармати GAU-8 Avenger з темпом стрільби у 3900 пострілів за хвилину.

Ще одна вкрай важлива перевага A-10 - відсутність високих вимог до злітно-посадкових смуг, бо він може базуватися навіть на ґрунтових аеродромах. А також вкрай просте обслуговування "у полі", бо його ремонт максимально спрощений, навіть двигуни та вертикальні стабілізатори, взаємозамінні з правого та лівого боку літака.

Але, якщо говорити об'єктивно, у ситуації, коли перед Україною буде вибір, що краще отримати в першу чергу: винищувачі, або штурмовики, то вибір, вочевидь буде зроблено не на користь A-10. Бо це машина виключної спеціалізації, яка повноцінно може "розкритися" лише в умовах завойованої переваги у повітрі. А без західних винищувачів зачистити українське небо вкрай складно.

Читайте також: Армія РФ буде "нищити" РСЗВ HIMARS в Білорусі, застосують вже перевірену зброю