xcounter
#

США виділяє 100 млн доларів на навчання українських бойових пілотів

F-16 - один з найбільш вірогідних кандидатів для посилення ЗСУ
F-16 - один з найбільш вірогідних кандидатів для посилення ЗСУ
4826

Україна на черговий крок стала ближче до отримання сучасних американських винищувачів

Нижня палата американського парламенту, Палата представників, проголосувала про збільшення військового бюджету США на додаткові 37 млрд до 840 млрд доларів. Відносно України однією з найголовніших деталей цих змін є виділення 100 млн доларів на підготовку українських військових льотчиків з 1 млрд доларів для безпосередньої допомоги нашій країні (це додаткове асигнування, не пов'язано із ленд-лізом).

Про включення саме цієї позиції в оновлений бюджет на наступний американський фінансовий рік, який починається 1 жовтня, повідомило The New York Times. Водночас необхідно зазначити, що закон ще має бути проголосований Сенатом та отримати підпис президента США. Це цілком ймовірно через те, що голоси за цей варіант бюджету розподілились у вигляді 329 "за" і 101 голос "проти". А питання збільшення підтримки України не було дискусійним взагалі.

Читайте також: Повітряні Сили застосували рідкісні крупнокаліберні ракети для помсти за Вінницю та Миколаїв (фото)
навчання пілотів

У будь-якому випадку, навчання українських пілотів на американські літальних апаратах, бо мова цілком може не обмежуватись лише винищувачами, а й, наприклад, вертольотами та БПЛА, є вкрай важливим кроком.

Також не слід плутати ці фінансові зміни із проектом закону про навчання українських пілотів, який також винесений на розгляд Конгресу. Ці шляхи, судячи з усього, є паралельними. Але схоже не те, що початок навчання може розпочатися не раніше 1 жовтня. Що також співпадає із початком американського ленд-лізу для України.

І цей процес навчання потребує значно більше часу, ніж хотілось. Перенавчання пілота на новий тип літака, особливо якщо перенавчатися з радянських бортів на сучасні західні літаки потребує далеко не "тижнів", а "місяців". Бо, якщо навіть брати модернізовані F-16, це потребує від пілота навчитися користуватися абсолютно новими для нього системами, вправно використовувати його озброєння, при цьому не тільки для повітряного бою, а й для знищення наземних цілей. І все це абсолютно нове для нього і саме від рівня його навченості та професійності залежить ефективність бойового використання.

F-16

Окрім того, мова йде не тільки про навчання пілотів, а й про весь наземний персонал, який має обслуговувати літаки та здійснювати їх поточний ремонт. На додачу до цього, оновлення наземної інфраструктури й розгортання всього логістичного забезпечення.

Тобто отримання Україною літаків, це дещо більше, ніж просто отримати літак та пілота, який знає лише як підняти його у повітря та приземлитися. Але, у будь-якому випадку, цей шлях Україна пройде і, звісно, всі будуть намагатися його подолати якомога швидше.

Читайте також: Знищено ракетний склад армії РФ у Кадіївці: вражаюче фаєр-шоу від ЗСУ