xcounter
#

Чим особливі польські танки PT-91 Twardy, які може скоро отримати Україна

15775
Танки PT-91 Twardy армії Польщі, ілюстративне фото з відкритих джерел
Танки PT-91 Twardy армії Польщі, ілюстративне фото з відкритих джерел

І чи потрібно буде ставити на ці танки "обладунки", перш ніж посилати на фронт

У деяких джерелах уже циркулює інформація про те, що Польща начебто готується передати нам близько 230 танків типу PT-91 Twardy. Окремий ажіотаж виник після того, як у соцмережах з’явилось відео із ешелоном таких танків, що начебто йшов у напрямку України.

Тому є привід поговорити про характеристики PT-91 Twardy, опираючись на відповідну публікацію АрміяInform.

Читайте також: Польща замовить "секретні" бронемашини, щоб знищувати танки рашистів

Для початку вкажемо, що свій танк PT-91 Twardy поляки розробляли на основі радянського Т-72М. Але виробництво PT-91 відбувалось уже після ліквідації "Варшавського договору" - в 1995-2002 роках, усього було виготовлено 232 танки цього типу.

Головне озброєння, трансмісія та ходова частина були взяті від радянського Т-72М. А от далі уже починаються свої відмінності. Наприклад, в якості силової установки використано польський 12-циліндровий турбодизель S12U потужністю 625 кВт (2300 об/хв). Такий рушій дає швидкість руху до 70 км/год, та запас ходу до 650 км. Система управління вогнем – французька, Savan-15T, встановлювалась ще на самому початку серійного виробництва. Також наявний пасивний прилад нічного бачення Radomka.

Танки PT-91 Twardy армії Польщі, ілюстративне фото з відкритих джерел

Система захисту PT-91 Twardy заслуговує окремої уваги. Почнімо з того, що цей танк має посилену додаткову броню на дні під місцем водія. Водночас, ця бойова машина оснащена 12-ствольною 81-мм системою пуску димових гранат "Хмара" та одноствольною 80-мм системою пуску антилазерних гранат "Теллур".

І що найважливіше - PT-91 Twardy оснащений захистом з використанням активної броні власної розробки ERAWA. Така активна броня складається майже з 400 захисних блоків, котрі покривають передню частину корпусу та башту. Блоки розташовані практично без проміжків один від одного. Блоки забезпечені покриттям 1K2KS, що знижує видимість танка в інфрачервоних та радіолокаційних діапазонах. Загалом вважається, що ERAWA підвищує живучість танка PT-91 Twardy на 30-70%, залежно від типу снаряда.

Танки PT-91 Twardy армії Польщі, ілюстративне фото з відкритих джерел

Така система захисту – суттєва перевага на тлі тих же польських Т-72М1 та Т-72М1R, на які перед відправкою на фронт потрібно було додатково встановлювати системи захисту, зокрема системи динамічного захисту "Контакт-1", отримані від чеської оборонної компанії STV Group.

Читайте також: Рашисти "подарували" ЗСУ рідкісні варіанти Т-80, один з яких не пройшов "танковий біатлон"