xcounter
#

Рашисти "подарували" ЗСУ рідкісні варіанти Т-80, один з яких не пройшов "танковий біатлон"

27491
Російський танк Т-80УЕ-1, ілюстративне фото довоєнних часів
Російський танк Т-80УЕ-1, ілюстративне фото довоєнних часів

Такі танки вкрай незадовільно влучають у ціль "в полігонних умовах", але зате можуть бути непоганими командирськими машинами

АрміяInform з посиланням на дані порталу Oryx розповідає, що Збройні Сили України в боях проти російських окупантів здобули декілька рідкісних танків Т-80УЕ-1, і також – декілька командирських танків типу Т-80УК, котрих було вироблено декілька одиниць, і всі вони служили в лавах "елітної" 4-ої Кантемирівської танкової дивізії.

На днях прес-служба 93-ої бригади показала, що активно використовує один із своїх трофейних Т-80УК, і це – слушний привід поговорити про характеристики таких рідкісних рашистських танків.

Читайте також: Рашисти розповіли, які недоліки бачать у своїх "реактивних" танках Т-80БВМ
Рашистський Т-80УК під час навчань "Запад-2021", фото з відкритих джерел

Почнімо із танка типу Т-80УЕ-1. Ця бойова машина була прийнята на озброєння ЗС РФ ще в 2005 році. Але танк виявився настільки задорогим у виробництві для росіян, що на початок 2022 року рашисти мали лише батальйонний комплект Т-80УЕ-1, із яких близько 4-ох – уже стали трофеями ЗСУ.

Щоб створити такий модернізований танк, російський ОПК використав шасі Т-80БВ, бойове відділення Т-80УД, комплекс управління вогнем (КУВ) 1А45 та комплекс керованого ракетного озброєння 9К119 "Рефлекс". В підсумку, армія РФ отримала "шушпанцер", який під час "танкового біатлону" в 2020 році зміг точно влучити у ціль лише з третього разу, під час стрільби з місця в "полігонних умовах". Очевидно, в умовах реального бою російські Т-80УЕ-1 виявились ще менш ефективними.

Рашистські Т-80УЕ-1, ілюстративне фото довоєнних часів

Перейдемо до Т-80УК. Росіяни створювали такі танки саме як командирські машини на базі Т-80У. Порівняно з базовим варіантом, Т-80УК отримав систему дистанційного підриву осколково-фугасних снарядів, комплекс оптико-електронного придушення "Штора", короткохвильову радіостанцію Р-163-50К, навігаційну апаратуру ТНА-4-3, електроагрегат автономного живлення П28 потужністю 1 кВт.

В руках вмотивованих бійців ЗСУ будь-яка недосконала техніка одразу стає довершеним інструментом по утилізації російських окупантів. Тому цілком ймовірно, що наші захисники знайшли своє належне застосування не тільки "командирським" Т-80УК, але й також не надто надійним Т-80УЕ-1.

Трофейний Т-80УК, фото - прес-служба 93-ої бригади, дата публікації - 14 липня 2022 року
Читайте також: Рашисти формують "добровольчий батальйон" так, наче ЗСУ вже дійшли до Москви