xcounter
#

F-16 проти Gripen для ЗСУ: який літак краще підійде для України і на що справді необхідно звернути увагу

 F-16 vs Gripen
F-16 vs Gripen
15805

Що краще F-16 чи Gripen - питання з серії яка САУ краща PzH 2000 чи Archer, але і на нього можливо дати відповідь

Питання, який винищувач найкраще підійде Україні, напевно, викликає найбільш запеклі дискусії у суспільстві. І, скоріш за все, найближчим часом знову досягнуть максимуму через заяву міністра оборони України Олексія Резнікова, який в інтерв'ю BBC заявив, що серед кандидатів розглядається не тільки F-16, та й не тільки американські машини, але й Gripen від Saab.

"Якщо хтось думає, що літаки F-16 - це рішення, то вони глибоко помиляються. Наші аеродроми не готові для F-16, там є нюанси. Тому, можливо, нам потрібні інші літаки. Не тільки F-16 хороші. Є інші літаки сучасного стандарту. Наприклад, Gripen шведського виробництва", - заявив міністр.

Читайте також: ATACMS для України буде, а вогонь HIMARS вже зменшив втрати ЗСУ - Олексій Резніков

Хоча він і підкреслив, що поки отримання винищувачів, як і танків "не пробили", це не означає "неможливо", а лише те, що це буде у майбутньому.

Пряме порівняння F-16 та Gripen

Свого часу Defense Express вже детально розписав, як F-16, так і JAS 39 Gripen з точки зору характеристик та цінових параметрів. Якщо доволі стисло переказати, то обидва літаки відносять до одного класу легких однодвигунних літаків 4+ покоління.

Бортове оснащення сучасними цифровими системами, якщо порівнювати F-16V Block 70/72 та JAS 39E/F, умовно можливо вважати однаковим. У випадку порівняння старіших версій - Block 50/52 та JAS 39C/D перевагу, скоріш за все, можливо віддати американському літаку.

F-16

З точки зору основних характеристик, то Gripen JAS 39E/F програє за максимальною вагою F-16V Block 70/72: 21,7 тонни проти 16,5 тонни (у попередніх версіях параметри майже схожі - 14 тонн проти 16,5 тонн). Хоча шведський літак має на одну точку підвіски більше: 10 проти 9. Але льотні характеристики: максимальнп швидкість, практична стеля тощо будуть майже ідентичними.

Gripen

Але лінійне порівняння характеристик, які виробники виписують у публічних специфікаціях, це далеко не все, на що треба звертати увагу для справжньої оцінки літаків.

Хоча б через необхідність порівняння цілої низки малопублічних параметрів. Наприклад, бойовий радіус використання при місії "повітряний патруль" при змішаному профілі польоту, чутливість РЛС з розрізнення цілей на фоні землі, помітність на радарах з різною конфігурацією озброєння, потужність засобів РЕБ, витрати людино-година на виліт, ресурс зліт-посадка, а також безліч інших аспектів.

Але, беззаперечно, Gripen JAS 39 має одну рішучу перевагу над F-16 - невибагливість до смуг. Цей параметр був вкладений під час розробки цього літака. Бо за доктриною шведських повітряних сил, у випадку війни, літаки мають розсередитись та базуватися навіть на автомобільних шляхах.

І це означає не тільки нижчі вимоги до злітно-посадкових смуг, але і до міжпольотного обслуговування.

Життя платформи

Водночас і це лише один з багатьох аспектів порівняння літаків. Бо на іншому рівні лежить питання життєвого циклу машини та її обслуговування. Останнє взагалі може "прибити" всі повітряні сили до землі, як це сталось у Південно-Африканській Республіці.

І треба розуміти, що Gripen, як платформа, далеко не факт, що буде жити ще декілька десятків років та отримувати регулярні оновлення. Відносно F-16 цієї загрози немає, бо він точно буде ще експлуатуватися значний час, з огляду на кількість машин у строю, новий завод Lockheed Martin побудований для його виробництва, а також 10-річний контракт на нові літаки за програмою Foreign Military Sale.

Також можливо нагадати, що більшість сусідів України експлуатують чи будуть експлуатувати F-16: Польща та Туреччина - вже, Словаччина та Болгарія - у найближчі роки. А загальна кількість операторів F-16 - близько трьох десятків країн.

F-16

Своєю чергою Gripen JAS 39 обрали у Чехії та Угорщині, які отримали ці машини за дійсно шаленими знижками та на умовах лізингу, бо Швеція у 2000-х роках списувала 100 літаків з 200 одиниць. Серед інших експлуатантів Таїланд, ПАР, а серед нових клієнтів на найновішу версію - Бразилія, де головним козирем контракту стало ліцензійне виробництво.

Досвід країн з вибору F-16 та Gripen

Водночас Gripen, хоч і бере постійну участь у тендерах, але його не обрали у: Австрії, Болгарії, Хорватії, Данії, Фінляндії, Індії, Нідерландах, Норвегії, Польщі, Швейцарії. Кожна з цих країн мала свої причини, хтось відклав закупівлю взагалі, хтось обрав інший літак, зокрема F-35, що можливо пояснити вибором об'єктивно сучаснішої машини, або обрав, як Хорватія чи Індія, Rafale, що пояснити вже важче.

Але є один приклад просто під носом в України - Болгарія. Бо фінальний вибір був саме між F-16 та Gripen. Водночас причину перемоги американського літака доволі легко пояснити, Lockheed Martin запропонував нові F-16V Block 70/72 проти вживаних Gripen JAS 39C/D.

F-16

Вартість машин також відома: 8 машин F-16 за 1,25 млрд доларів проти 8 одиниць Gripen за 0,75 млрд євро (відповідно до пропозиції 2017 року). Менша вартість та готовність передати машини у найкоротший термін - виграти Saab не допомогли.

І саме те, що Saab, тобто і Швеція, готова віддавати вживані винищувачі, нехай і минулої версії JAS 39C/D, для України може стати вирішальним фактором. Ще шикарнішим варіантом буде, звісно, їх хоча б частковий апргейд до версії Gripen JAS 39E/F поки наші пілоти будуть проходити їх опанування, який також займає далеко не "тижні".

Gripen

Але і F-16 на умовному ринку вживаних машин досить велика кількість. Тим паче у США, де цей літак замінюють на F-35 прямо зараз, не говорячи про виробництво абсолютно машин. У будь-якому випадку відповідь на питання, який винищувач найкращий - проста: той який боронить українське небо.

Читайте також: США виділяє 100 млн доларів на навчання українських бойових пілотів