xcounter
#

Скільки часу необхідно для того, щоб навчитися пілотувати F-16: дивимось офіційну льотну програму US Air Force

F-16 - один з найбільш вірогідних кандидатів для посилення ЗСУ
F-16 - один з найбільш вірогідних кандидатів для посилення ЗСУ
58793

Строки офіційного навчання пілотів F-16 цілком публічні та відомі, як і оцінка, наскільки їх максимально можливо прискорити

Україна все ближче до отримання американських винищувачів, фінансування програми навчання українських пілотів вже успішно проголосовано у нижній палаті Конгресу США. Але для України найголовнішим питанням залишається час, який необхідний для того, щоб льотчики Повітряних Сил опанували ці нові машини.

Тому питання, скільки часу займе навчання є одним з найголовніших. Враховуючи те, що одним з найвигідніших кандидатів на посилення ЗСУ є винищувач F-16, цілком можливо знайти реальну тривалість курсу навчання на цей літак. І ось що пише про строки та зміст навчання безпосередньо US Air Force у матеріалі присвяченому діяльності тренувальної авіабази Luke у місті Фенікс, штат Аризона.

Читайте також: Знищено ракетний склад армії РФ у Кадіївці: вражаюче фаєр-шоу від ЗСУ
F-16
Шлях до F-16 може бути трохи довшим, ніж хотілось б

Базовий курс F-16

Зокрема до базового курсу підготовки майбутніх пілотів F-16 допускаються пілоти, які вже пройшли шестимісячну підготовку на турбогвинтовому Т-6 та семимісячну на реактивному Т-38 Talon, а також 1,5-2 місячне тренування на AT-38. Останнє, судячи з усього, пов'язано вже з отриманням навичок використання озброєння.

Для українських пілотів, звісно, проходити повноцінне навчання на тренувальних літаках Т-6 та Т-38, вже немає потреби, бо вони призначені для отримання базових навичок пілотування взагалі. Тому одразу можливо перейти на навчання F-16.

Т-38
Можливо навчання на Т-38 можливо буде скоротити чи виключити

Навчання на F-16 складається з п'яти послідових етапів. На першому протягом місяця проходять виключно академічні навчання із вивчення основних систем F-16 та аварійних процедур.

Потім розпочинається "перехідний етап": навчання на авіасимуляторі, зазвичай їх вісім, які охоплюють виключно отримання навичок з пілотування та дій в аварійних ситуаціях. Після цього чотири вильоти на двомісному F-16D та перший одноосібний на F-16C. Потім ще шість вильотів, включно з нічними та груповими польотами, а також контрольним, під час якого перевіряється всі навички пілотування.

F-16
F-16С - одномісний, F-16D - двомісний

Лише після цього пілот отримає статус допущеного до пілотування F-16 у будь-яких погодних умовах. Тобто лише після отримання навичок з пілотування винищувача та вивчення всіх його базових систем починається вже бойова підготовка.

Бойова підготовка на F-16

Курс "повітря-повітря": 26 вильотів, з відпрацюванням використання озброєння, тактики повторного бою на різних дистанціях, включно з ближнім маневровим. Курс "повітря-земля": 26 вильотів, з польотами на надмалій висоті, відпрацювання різноманітним озброєнням та отримання тактичних навичок.

Але на цьому навчання не завершується, бо є ще окремий місячний курс зі знищення протиповітряної оборони противника і проходить він вже виключно на F-16 Block 50, із застосуванням систем вже виключно бойового літака.

F-16
Навчитися пілотувати бойовий літак - це й опанування використання всього його озброєння

Загальна тривалість курсу пілотування F-16 становить дев'ять місяців. І мова йде про базову підготовку військових льотчиків. Не про відомий Top Gun, який призначений для пілотів морської авіації, чи навчання з Aggressor squadron, яке необхідно для отримання досвіду максимально приближеного до бойового. А про базовий курс, на який вже потім, під час стройової служби накладаються інші тренування.

Строк навчання для ЗСУ

Звісно, курс для українських пілотів може бути переглянутий та скорочений. Бо найцінніший ресурс для України - це час. Але, як повідомив речник Повітряних Сил Збройних Сил України полковник Юрій Ігнат, навіть у такому випадку мова б йшла про шість місяців.

F-16

"Щоб навчитися першому етапу зльоту та посадки та польоту з точки А в точку Б, потрібно кілька тижнів, а щоб навчитися воювати, навчитися користуватися ракетами, нам знадобиться десь півроку", - цитує слова речника Air Force Magazine.

Але, у будь-якому випадку, іншого шляху немає. Як і сумнівів в тому, що всі сили будуть кинуті на те, щоб отримати та навчитися використовувати американські винищувачі з максимальною ефективністю.

Читайте також: ЗСУ першими у світі тестують новітню зброю: скільки техніки рашистів було знищено крутими снарядами з Німеччини