xcounter
#

ATACMS для України буде, а вогонь HIMARS вже зменшив втрати ЗСУ - Олексій Резніков

ATACMS може кардинально змінити ситуацію на фронті
ATACMS може кардинально змінити ситуацію на фронті
17152

Союзники України нарощують не тільки кількість переданого озброєння, а й складність та далекобійність систем

Міністр оборони України Олексій Резніков дав достатньо розлоге інтерв'ю виданню Financial Times, завдяки якому стали відомі деякі деталі та плани щодо західного озброєння, яке передається ЗСУ країнами-союзниками.

Більше того, як заявив міністр оборони, кількість систем великої дальності дії для України, на його погляд, буде збільшуватись. Мова йде про HIMARS, які вже змінили ситуацію на полі бою, та зазначив, що використання цих систем, разом із далекобійною західною артилерією, призвело до зменшення втрат серед українських військових.

Читайте також: Польща отримає вживані танки Abrams замість Т-72, переданих для ЗСУ
HIMARS
HIMARS у ЗСУ зараз використовує ракети М31А

Зазначимо, що зараз HIMARS використовуються для тотального випалювання баз та складів зберігання армії РФ. І кожен знищений на них снаряд - це врятоване життя, а також катастрофічні збитки для рашистів, як з точки зору військового потенціалу, так і з огляду на неспроможність військово-промислового комплексу РФ компенсувати втрати у боєприпасах.

Також Олексій Резніков зазначив, що наступний цілком логічний крок - отримання балістичних ракет ATACMS з дальністю польоту до 300 км.

"Я думаю, що це поетапний рух. Ми маємо свідчення, що ми можемо використовувати зброю з точністю та ефективністю. І ми отримаємо все більшу та більшу дальність", - цитує його слова видання.

HIMARS ATACMS
А згодом зможе і ATACMS

Також міністр оборони повідомив, що ще у цьому році на полі бою будуть значні зміни на користь України.

"Я сподіваюсь, що в цьому році ми побачимо контрнаступальну кампанію і вона буде цілком успішною", - заявив Олексій Резніков.

Увага видання також була зосереджена на питанні організації контролю Україною над озброєнням. На що очільник міноборони повідомив, що для цього функціонує спеціальне програмне забезпечення для країн-членів НАТО, яке було закуплено ще у 2019 році.

Також на всьому важкому озброєнні встановлені спеціальні GPS-трекери, які дозволяють союзникам бачити його пересування. І жодних питань з боку союзників, які відносно важкого, так і відносно легкого озброєння немає.

"Я обговорював це питання з іншими міністрами оборони - у вас є побоювання? Вони відповіли - "ні", - підкреслив міністр оборони України.

сау краб
Західна артилерія стала першими зразками важкого озброєння від союзників для ЗСУ

Також він навів приклад, коли у перші дні війни силам територіальної оборони просто видали 21 тисячу автоматів. Але навіть за таким "екстреним" заходом не послідувало жодного випадку контрабанди озброєння, про що одночасно та доволі несподівано почали кричати деякі залежні від російського газу та грошей політики.

А єдине озброєння, яке було вивезене з України за весь цей час - одна гаубиця західного виробництва, яка потребувала ремонту, а також знищена російська техніка, яка тепер стоїть у Варшаві та Празі.

Читайте також: Скільки часу необхідно для того, щоб навчитися пілотувати F-16: дивимось офіційну льотну програму US Air Force