xcounter
#

Польща отримає вживані танки Abrams замість Т-72, переданих для ЗСУ

4675
Танк M1 Abrams, ілюстративне фото з відкритих джерел
Танк M1 Abrams, ілюстративне фото з відкритих джерел

Такі поставки відбуватимуться окремо від контракту на 250 новітніх танків M1A2 SEP v2 Abrams, який Польща уклала в квітні цього року

США в 2023 році планують почати поставку 116 старих танків M1 Abrams для збройних сил Польщі для заміни близько 240 танків типу Т-72, які поляки передали для Збройних Сил України. Цієї кількості вживаних "Абрамсів" вистачить Польщі для комплектування двох нових танкових батальйонів. (Так, 58 машин - це більше, аніж батальйонний комплект, але в оригінальній публікації мова про комплектування саме батальйонів - прим DE).

Про це заявив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак, пише польський портал Defence24.

Читайте також: Ленд-ліз США для України може прискорити поставку танків Abrams для Польщі
Американський танк M1A2 Abrams та польський танк PT-91 Twardy під час маневрів підрозділів НАТО, ілюстративне фото з відкритих джерел

Загалом умови поставки вживаних "Абрамсів" для польської армії не розкриваються. Але точно відомо, що ці танки постачатимуться поза контрактом на 250 новітніх танків M1A2 SEP v2 Abrams вартістю 4,75 мільярдів доларів, котрий Польща уклала у квітні 2022 року.

Автори Defence24 припускають, що для заміни Т-72 Польща може отримати танки M1 Abrams, які до недавнього часу служити в частинах Корпусу морської піхоти США, а тепер стоять на базах зберігання.

Американські M1A2 Abrams та польський Leopard 2PL, ілюстративне фото з відкритих джерел

Від своїх "сухопутних" побратимів із частин Армії США танки M1 Abrams із складу Корпусу морської піхоти відрізняються модернізованою системою управління вогнем та покращеним бронезахистом, але й також – вищим рівнем зносу.

Тому польські оглядачі уже бідкаються через те, що одночасна служба в бронетанкових силах Польщі вживаних "Абрамсів" та новітніх M1A2 SEP v2 Abrams може начебто створити логістичний хаос у поставках комплектуючих для цих бойових машин.

Leopard 2PL та американський M1A2 Abrams, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Польща просила у Швейцарії Leopard 2 для заміни "українських" Т-72 і отримала відмову