xcounter
#

Ленд-ліз США для України може прискорити поставку танків Abrams для Польщі

5506
Танк M1A2 Abrams, ілюстративне фото з відкритих джерел
Танк M1A2 Abrams, ілюстративне фото з відкритих джерел

Поляки стоять в черзі за новими танками аж на 2025 рік, хоча американська промисловість уже дозволяє постачати по 15 "Абрамсів" на місяць

Пентагон шукає варіанти, як можна прискорити поставку для Польщі 250 танків M1A2 Abrams SEPv3, амуніції до них та парку допоміжних машин загальною вартістю майже в 5 мільярдів доларів.

Підписаний у квітні 2022 року контракт передбачає, що поляки отримають свої танки аж в 2025 році, хоча вони потрібні Варшаві ще "на вчора" - Польща передала Збройним Силам України одразу 232 танки Т-72, або чверть бронетанкового парку, тому заміна потрібна терміново.

Читайте також: Схоже, що ленд-ліз для України вже повезли кораблями: залучені майже всі логістичні судна ВМФ США в Атлантиці
ленд-ліз для України
Польський Leopard 2PL та американський M1A2 Abrams, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як пише портал Defence24, "на столі" в Пентагона є такий варіант – ухвалений закон про ленд-ліз допускає, що зброю від США за прискореною процедурою поставок може отримувати не тільки Україна, але й інші держави, "що зазнали впливу" агресії Кремля.

Польща під таке визначення підпадає цілком, як донор озброєнь для ЗСУ. І так для Пентагону виникає привід поставити саме Польщу першою в чергу на отримання новітніх танків M1A2 Abrams SEPv3, а потреби армії США та союзників – поставити на другий план. Простіше кажучи – якщо американська промисловість зараз може виготовляти по 15 танків M1A2 Abrams SEPv3, значить ці всі танки усі мають йти полякам.

ленд-ліз для України
Танк M1A2 Abrams, ілюстративне фото з відкритих джерел

Хоча варіант прискорити поставку "Абрамсів" для Польщі саме за ленд-лізом для України – рішення ще не остаточне, влада США зараз розглядає й альтернативні варіанти підтримати свого союзника в Східній Європі.

Читайте також: Ленд-ліз для України підписано: яку зброю отримаємо та коли оплачувати