xcounter
#

Сотні мільйонів доларів на попіл: скільки РФ втратила від тотальних ударів HIMARS по складах боєприпасів - у грошах та часі

Сотні мільйонів доларів на попіл: скільки РФ втратила від тотальних ударів HIMARS по складах боєприпасів - у грошах та часі
29073

Боєприпасна бухгалтерія - скільки снарядів армія РФ вже втратила та чи може компенсувати втрати виробництвом

Повне випалення складів боєприпасів армії РФ стало традиційним та вже дещо буденним явищем. Щодо цього обговорили й можливості HIMARS, які у режимі 24/7 працюють над задачами по всій лінії фронту, і про виключну точність та потужність нібито лише 227-мм ракет та навіть про дійсно катастрофічні наслідки для логістики армії РФ.

Але є ще один аспект - прямі збитки армії РФ від таких ударів. Бо після того, як він злітає у повітря, все що від нього залишається виглядає наступним чином.

Читайте також: Армія РФ вже "купила" собі РСЗВ HIMARS – у США надали переконливу відповідь

І це лише один склад, а за останні тижні мова йде про декілька десятків таких об'єктів. Звісно зараз неможливо оцінити скільки точно на кожному з них було боєприпасів та до яких систем. Але цілком можливо усереднити для виключно приблизних розрахунків.

Раніше Defense Express вирахував, що загальні потужності армії РФ дозволяють їй формувати до 31 тактичної артилерійської групи. Кожна з цих груп орієнтовно складається з 18-24 артилерійських систем, 6-12 одиниць РСЗВ та, опціонально, до 4-8 одиниць артилерії високої потужності. Всі ці артгрупи на піках своїх можливостей випускали до 60 тисяч снарядів за добу.

арта рф

Тобто на одну артгрупу армії РФ пікова витрата снарядів становить близько 2000 одиниць. Для розуміння, тоді на одну умовну гармату йде до 45 пострілів, що відповідає близько двом годинам ведення вогню на добу і це далеко від уявлення про "червоні від перегріву стволи".

Також треба розрізняти, що є польові склади артилерії, які знаходяться поблизу передової, де зберігається кількаденна норма боєприпасів. А є склади "другого ешелону", де концентрується запас на тижень-два ведення бойових дій.

Враховуючи те, що під ударами HIMARS зараз знаходяться саме склади "другого ешелону", цілком можливо говорити, що на одному такому умовному складі зберігається 20 тисяч боєприпасів, що відповідає 10-денній потребі однієї артилерійської групи армії РФ.

арта рф

Один умовний 152-мм боєприпас коштує близько 1000 тисячі доларів. Тобто знищення одного умовного складу "другого ешелону" це перетворення на попіл 20 млн доларів. Тридцять таких знищених складів - 600 млн доларів, які злетіли у повітря.

Звісно ці цифри можуть здатися завищеними, але це приблизні "умовні" снаряди. А насправді на таких складах зберігаються не лише 152-мм фугасні снаряди, а й ракети для ПТРК, зенітні ракети, усілякі "Краснополі" та "Торнадо".

Але гроші це не єдиний фактор. Питання ще у здатності російського військово-промислового комплексу компенсувати втрати. Звісно точні реальні потужності російського військово-промислового комплексу з виробництва боєприпасів невідомі.

арта рф

Але російський холдинг "Техмаш", який об'єднує основних виробників снарядів у РФ, у березні 2021 року відзвітував про відвантаження щорічних об'ємів у кількості 400 тисяч всіх видів боєприпасів без урахування малокаліберної артилерії. Тобто виробнича потужність цього найбільшого боєприпасного холдингу РФ становлять 33 тисячі боєприпасів на місяць. Умовне подвоєння за рахунок всіх інших виробничих потужностей "Ростеха" - нехай 60 тисяч снарядів на місяць.

І, повертаючись до втрат лише на одному умовному складі боєприпасів, де зберігається 20 тисяч - снарядна бухгалтерія стає для РФ стає зовсім сумною.

Звісно це виключно приблизні й скоріш ілюстративні розрахунки, але і вони дають можливість оцінити масштаб.

Читайте також: Чи може закінчитись західна зброя для України в умовах тотальної війни - погляд з США