xcounter
#

Що відбувається, коли вибухає високоточний боєприпас GMLRS від HIMARS і чому від нього не сховаєшся (відео)

Пуск з HIMARS
Пуск з HIMARS
199568

Збройні Сили України активно використовують HIMARS і у мережі вже величезна кількість відео з наслідками цих ударів, своєю чергою показуємо що саме відбувається в епіцентрі вибуху ракет GMLRS M31

Збройні Сили України вкрай активно застосовують HIMARS, який активно перекидається між оперативними напрямами та завдає високоточних ударів по тилових об'єктах противника. Від ударів цієї системи у повітря вже злетіли різноманітні бази та склади боєприпасів, а також командні пункти.

Водночас неможливо сказати, що ракета GMLRS M31, яка є основною для HIMARS, несе сотні кілограм вибухівки. Насправді ця ракета оснащується лише 90-кг осколко-фугасною бойовою частиною. Але надвисока точність помножена на цікаві рішення дають максимальну ефективність цього боєприпасу.

Читайте також: Повітряні сили ЗСУ разом із ЗРК "Бук-М1" продовжують "рахувати" збиті ворожі цілі (відео)

Зокрема сама ракета має три варіанта підриву: контактний, відтермінований та найцікавіший - повітряний. Останній якраз і признаний для знищення противника на відкритих позиціях. Справа в тому, що тоді всі уламки та енергія вибуху уражають ціль, а не частково йдуть у землю.

Водночас бойова частина M31 має вкрай високу уламковість, що добре видно на результаті тестів. Зокрема під час ураження таких типових цілей, як ЗРК та "Град" кількість уламків, які уражали техніку, складали сотні одиниць. Звісно, що і від піхоти противника мало що залишається - у манекенах знаходили по 20-40 уламків. Також повітряний підрив значно ефективніший коли техніка вкрита за обваловкою, а жива сила перебуває в укритті.

Водночас висока точність GMLRS дозволяє вкладати послідовно декілька ракет у ціль. На практиці доведене відхилення від точки прицілювання складає до трьох метрів. Зокрема такими ударами армія США нищила штаби "Талібану", які знаходились в адміністративних будівлях.

Висока точність системи була яскраво продемонстрована на наступному відео, коли вогонь з HIMARS було викликано для ураження цілі у безпосередній близькості до власних підрозділів. І такі випадки не були чимось незвичним, сталою практикою під час операції в Афганістані було викликати вогонь з HIMARS піхотними підрозділами, які знаходились у декількох сотнях метрів від цілі.

Також M31 доволі ефективно можливо використовувати проти укріплених об'єктів завдяки режиму відкладеної детонації. Ця ракета, звісно, не призначення для пробиття повноцінних бункерів, але з певною категорією легких укріплень вона впорається.

Читайте також: В чому головна різниця між протиракетною та протиповітряною обороною: чи змінить ситуацію NASAMS