xcounter
#

Не тільки Gripen чи F-16, а ще Eurofighter та Rafale: перелік можливих винищувачів для України значно ширший

Варіанти літака для Повітряних Сил України стали значно ширшими
Варіанти літака для Повітряних Сил України стали значно ширшими
14076

До умовного вибору між F-15, F-16 чи F/A-18 додався Gripen, Eurofighter та Rafale

Певний час у питанні отримання Україною західних винищувачів мова йшла лише виключно про американські літаки. Тобто звужувався до умовних F-15, F-16 чи F/A-18. Але під час Aspen Security Forum начальник штабу повітряних сил США Чарльз Браун (Charles Brown) заявив, що розглядаються не тільки американські винищувачі на які будуть переходити Повітряні Сили України.

"Є американські літаки, є Gripen зі Швеції, є Eurofighter, є Rafale. Таким чином, є низка різних платформ, які можуть піти в Україну... Я не можу сказати вам точно, що це буде", - заявив Чарльз Браун у відповідь на запитання, чи можуть США надати Україні винищувачі.

Читайте також: У Пентагоні озвучили скільки часу проходить від оголошення про передачу озброєння до її постачання
F/A-18
F/A-18

І одразу треба відмітити, схоже, що питання передачі ударної авіації вже концептуально погоджено у Вашингтоні. Питання лише у строках, які можуть бути трохи довшими ніж хотілось, а також типу машин.

Тим паче, що мова взагалі може йти не тільки про винищувачі, а й навіть про штурмовики A-10 Thunderbolt II, можливість передачі яких також не нульова, з огляду на заяву міністра повітряних сил США Френка Кендалла.

A-10 Thunderbolt II
A-10 Thunderbolt II

Також вибір, це завжди краще, ніж його відсутність. Хоча цілком зрозумілі й контури можливостей - вибір між винищувачами 4+ покоління, які є у наявності у країнах НАТО та ЄС.

Якщо брати європейські літаки, то в першу чергу вкотре згадується саме шведський Gripen. Раніше, як приклад альтернативи F-16, його навів міністр оборони України Олексій Резніков. Також варто нагадати, що саме JAS-39E/F Gripen (у найновішій версії) розглядався у Візії Повітряних Сил України від 2020 року, як один з найвдаліших варіантів для України, разом із F-16 Block 70/72.

JAS-39 Gripen
JAS-39 Gripen

Але в цій ситуації одразу можливо згадати про французькі Rafale. Справа в тому, що Париж дійсно вміє "пропихувати" свій літак у, нібито безперспективних ситуаціях. Наприклад, у Хорватію, де він обійшов Gripen та F-16. А також у Грецію, Індію, Єгипет і це лише контракти за останній час. Більше того, Rafale нібито вже пропонувався Україні. І головний козир цих літаків у тому, що Франція готова передавати їх одразу, зі стройових частин після капітального ремонту.

Rafale
Rafale

Щодо Eurofighter, то ситуація може бути вкрай ускладнена через те, що його виробництво здійснює консорціум Eurofighter Jagdflugzeug зі штаб-квартирою у Німеччині. Тобто їх передача, цілком може бути залежною від позиції Берліну.

Eurofighter
Eurofighter

Технічно до цього переліку можливо додати ще й застарілі Mirage 2000, які знаходяться на озброєнні Франції, а також Tornado, який у версія винищувача-бомбарудвальника стоїть на озброєнні Великобританії та, знову, Німеччини.

Tornado
Tornado

Але, напевно, найгірше, що може відбутись - це отримання цілого "зоопарку", коли кожна країна передає по декілька бортів різних типів. Така ситуація може стати просто катастрофою з навчанням, взаємозамінністю, логістикою та забезпеченням. Окрім того, можливо потрапити у пастку, коли радянські типи літаків починають замінювати лінійно. Зокрема, умовно, можливо існує думка прямої заміни, коли Міг-29 замінюється на F-16, Су-27 та Су-24 на F-15E, а Су-25 на A-10.

А це, безумовно, складніше ніж мати один тип бойового літака на озброєнні, навіть якщо він буде компромісним варіантом. Тобто, скоріш за все, Україні все ж таки потрібен максимально універсальний літак, який доступний у достатній кількості та буде оновлюватись значний час протягом найближчих декількох десятиріч. А це доволі вузький вибір.

Читайте також: Західні аналітики оцінили, скільки ще ракет Х-22 залишилось у рашистів (фото)