xcounter
#

Частково уживані винищувачі Rafale за 2,8 млрд доларів: Греція терміново оновлює повітряні сили

Rafale Dassault - посилить армію Греції
Rafale Dassault - посилить армію Греції
3089

​Уряд Греції виділить кошти на закупівлю французьких винищувачів та озброєння

У рамках масштабної програми переозброєння армії Греції, яка передбачає виділення 14,1 млрд доларів впродовж п’яти років, Афіни прийняли рішення закупити 18 французьких винищувачі Rafale та озброєння до них.

Вартість контракту складає 2,8 млрд доларів, яка, крім літаків, включає послуги з логістики, навчання пілотів, а також закупівлю озброєння, сповістило Associated Press.

Читайте також: ​У РФ розписались у безпорадності власних ЗРК проти сучасних БПЛА та ракет після полігонних випробувань
Rafale Dassault
Загалом виготовлено понад 200 одиниць Rafale

Водночас з 18 літаків лише 6 будуть новими, а 12 - уживаними та будуть передані зі складу повітряних сил Франції. Строк виконання контракту до кінця 2022 року.

У Греції необхідність переозброєння пов’язують з побоюванням щодо дій Туреччині у регіоні, навіть враховуючи те, що обидві країни - члени НАТО. В Афінах вважають, що в умовах виключення Анкари з програми F-35, французькі винищувачі четвертого покоління Rafale дозволяє зменшити розрив у військовій потужності країн.

Нагадаємо, що Rafale від Dassault Aviation здійснив свій перший політ у 1986 році та прийнятий на озброєння Францією у 2004 році.

Для успішного просування на експортному ринку Dassault постійно оновлює літак шляхом заміни бортового радіолокаційного обладнання, інтеграції нового озброєння, модернізації двигунів, зменшення помітності, тощо.

Rafale Dassault
Rafale - основний винищувач ВПС та ВМС Франції

Rafale можливо сміливо віднести цей літак до покоління 4++, який має певний попит у світі. Зокрема, окрім Франції, його закупила Індія, Єгипет та Катар, а всього побудовано понад 200 одиниць.

Водночас французький літак неодноразово програвав у тендерах конкурентам. Зокрема Бразилія обрала JAS 39 Gripen, Кувейт замовив Eurofighter Typhoons, а Сінгапур та Корея - F-15.

Rafale Dassault
Елегантний французький дизайн не завжди є запорукою успіху на міжнародному ринку

Водночас для України приклад Греції також є доволі демонстраційним, враховуючи необхідність оновлення власних Повітряних Сил, який може відбуватися шляхом модернізації наявного авіапарку та закупівлі нових винищувачів.

Rafale Dassault
Rafale - один з можливих варіантів посилення Повітряних Сил України

Наразі у Міноборони прийнята стратегія підтримувати вже існуючі бойові літаки, зокрема МіГ-29 та Су-27 у строю до 2035 року шляхом модернізації. Проте, це не означає, що ці машини будуть єдиною ударною силою.

Зокрема, візія Повітряних Сил передбачає поступовий перехід на "багатофункціональний винищувач покоління 4++" вже на рівні 2023-2025 років. Водночас приклад Греції дає приблизне уявлення скільки буде коштувати такий перехід.

візія Повітряних Сил
Візія Повітряних Сил передбачає поступову заміну авіапарку

Звісно, також необхідно враховувати, що серед можливих винищувачів для Повітряних Сил України також фігурують інші літаки, зокрема американський F-16 та шведський JAS 39 Gripen, які мають іншу ціну.

Наприклад, Бразилія у 2014 році законтрактувала 36 одиниць JAS 39 Gripen загальною вартістю у 5,4 млрд доларів, включно з усіма супутніми послугами та правом локалізації виробництва 15 літаків.

JAS 39 Gripen
Gripen - один зі світових бестселерів на ринку винищувальної авіації

Тому, як і у випадку з оновленням системи протиповітряної оборони країни, наявний фінансовий ресурс Міноборони не витягне такі розтрати.

Тому єдиним шляхом є підняття питання переозброєння України на рівень національного стратегічного завдання із відповідним фінансуванням.

Читайте також: Попри успішні тести, Boeing переносить перший політ безпілотника Loyal Wingman на 2021 рік (відео)