xcounter
#

ЦНДІ ОВТ ЗСУ: придбання необхідної кількості закордонних ЗРК перевищує ресурсі бюджету ЗСУ у 10 разів

20535
Батарея ЗРС Patriot армії США, розгорнута на шведському острові Готланд в ході багатонаціональних навчань "Aurora 2017" / Фото: Astrid Amtén Skage
Батарея ЗРС Patriot армії США, розгорнута на шведському острові Готланд в ході багатонаціональних навчань "Aurora 2017" / Фото: Astrid Amtén Skage

Такого висновку дійшли військові науковці після досліджень щодо можливих напрямків розвитку вітчизняних ЗРК середньої дальності

Фахівці Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки ЗСУ залучились до розв'язання проблем оновлення та поповнення складу Збройних сил сучасними системами ППО.

Зокрема, ретельно вивчались таки шляхи як створення власних комплексів та можливе придбання відповідних аналогів за кордоном.

Читайте також: ​Туреччина завершила випробування власного ЗРК HISAR-A+ (відео)
ЗРК
Можливий вигляд майбутнього ЗРК середньої дальності для ППО України / Фото: АрміяINFORM

Після вивчення питання, науковці дійшли досить невтішних висновків. Так, закупівля сучасних протиповітряних систем західного виробництва в необхідній кількості у середньостроковій перспективі фізично не можливе з наявним фінансовим ресурсом.

Patriot
Зенітний ракетний комплекс Patriot американської корпорації Raytheon / Фото: Raytheon

"Після ґрунтовного аналізу науковці ЦНДІ ОВТ ЗСУ дійшли висновку, що в такого варіанту вирішення є "камені спотикання".

Лише придбання необхідної кількості закордонних аналогів ЗРК (наприклад: ЗРК Patriot PAC-2/3, ЗРК SAMP-T), без урахування вартості їх життєвого циклу (техобслуговування, ремонт, підготовка спеціалістів, придбання зенітних керованих ракет), перевищує можливі ресурси оборонного бюджету ЗСУ, щонайменше, в 10 разів", - повідомило інформаційне агентство Міністерства оборони України АрміяINFORM.

В наявній ситуації закупівлю певної кількості закордонних ЗРК, з огляду на їх вартість, можна розглядати лише як частковий варіант у розв’язанні проблеми створення ефективної та сучасної системи української ППО.

При цьому сама можливість такого придбання може розглядатися лише після консультацій з країнами-виробниками та отримання від них попередньої згоди.

SAMP-T
Французький зенітний ракетний комплекс SAMP-T від консорціуму Eurosam

Як раніше повідомляв Defense Express, бажання придбати протиракетні комплекси Patriot нещодавно озвучив Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак.

РАС-3 MSE
Протиракета РАС-3 MSE для комплексу Patriot PAC-3+

"Я казав про це на всіх рівнях, купіть нам Patriot, але протиракетний, а не зенітний для того, щоб ми могли знищувати ракети", - заявив він.

Однак лише одна протиракета РАС-3 MSE такого комплексу (у найбільш сучасній версії Patriot PAC-3+) коштує близько $6 млн. А вартість навіть однієї батареї (чотири пускових установки) з додатковими системами та обладнанням взагалі "космічна" за мірками українського бюджету.

Patriot PAC-3+
Річного бюджету, що витрачається на закупівлю та модернізацію вього ОВТ ЗСУ, Україні умовно вистачить на закупівлю однієї батареї (4 пускових) Patriot РАС-3+ з протиракетами на один залп. Цього могло б хватити, щоб захистити з фронту більшу частину Києва від не масованого одноразового нападу

Так, сусідній Польщі, яка є країною НАТО, придбання чотирьох батарей Patriot PAC-3+ з 208 протиракетами РАС-3 MSE обійдеться у $4,75 млрд. При цьому весь військовий бюджет Міноборони України на 2021 рік – близько $4 млрд, а власне на озброєння (розвиток, закупівлю, модернізацію та ремонт) заплановано лише близько $780 млн.

Patriot PAC-3+

Водночас науковці ЦНДІ ОВТ ЗСУ зазначили, що створення вітчизняного ЗРК (середньої дальності) хоч і є вкрай необхідним, але водночас є технічно складним у реалізації.

КБ
Проект зенітно-ракетного комплексу та його складових від КБ "Південне" представлений на виставці "Зброя та Безпека-2019"

За їх висновками існують певні ризики, які можуть стати загрозою успішного виконання ДКР такого комплексу підприємствами вітчизняного ОПК., оскільки потрібно опанувати низку технологій та виробництва важливих складових ЗРК такого типу.

Мова йде про створення українського багатофункціонального радіолокатора наведення ракети на повітряну ціль, самої нової ракети та її контуру наведення.

Варто додати, що роботою зі створення вітчизняного комплексу ППО наразі займаються КБ "Південне" та ДККБ "Луч".

При цьому, за словами Генерального конструктора-Генерального директора КБ "Луч" Олега Коростельова, створення вітчизняного ЗРК (на основі проекту київських зброярів) це питання 2,5 років та орієнтовно $30-50 млн фінансових витрат, оскільки Україна вже має певні напрацювання необхідних технологій на рівні 40-50%.

Читайте також: Угорщина купує нові РЛС на заміну застарілих радянських систем