xcounter
#

​Туреччина завершила випробування власного ЗРК HISAR-A+ (відео)

HISAR-A почали розробляти понад 10 років тому
HISAR-A почали розробляти понад 10 років тому
5220

Зенітний ракетний комплекс ближньої дії HISAR-A+ почали накреслювати ще у 2007 році

У Туреччині завершився цикл випробувань зенітно-ракетного комплекса ближньої дії HISAR-A+ від Aselsan та Roketsan. Під час випробувань комплекс успішно здійснив перехоплення повітряної цілі.

Повідомляється, що пуск ракети здійснювався в автоматичному режимі за що відповідає система управління вогнем комплексу, яка самостійно підбирає найбільш оптимальний час для пуску.

Читайте також: ​КБ "Луч" розкрив майбутнє "Нептуна" у ЗСУ та назвав строки створення вітчизняного ЗРК

HISAR-A+ є оновленою версією HISAR-A, випробування якого розпочались у 2013 році, проте він так і не пішов у серійне виробництво.

Точні характеристики "плюсової версії" наразі не відомі, проте зазначаються що вони кращі за "базовий" варіант який забезпечує знищення цілей на висотах від 30 метрів до 8-10 км, а по дальності близько 15 км.

Зазначається, що HISAR-A+ може перехоплювати не тільки традиційні повітряні цілі, а і малорозмірні БПЛА та крилаті ракети. Окрім того, у деяких профільних ЗМІ зустрічається думка, що комплекс може перехоплювати і балістичні цілі.

Також стало відомо, що випробування комплексу було перенесено на декілька місяців через відмову іноземного партнера постачати певні комплектуючі. Проте, як заявив президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, турецька промисловість у стислі строки провела імпортозаміщення.

HISAR
Загальний вигляд ракети HISAR від Roketsan

Додамо, що розробка HISAR-A+ здійснюється у рамках створення цілого сімейства турецьких ЗРК під загальною назвою HISAR, в яку входить системи ближньої, середньої та більшої дальності.

Зокрема ЗРК середньої дальності HISAR-O із дальністю ураження цілей до 25 км буі введений в експлуатацію у березні 2020 року та розгорнутий під час операцій турецької армії у сирійському Ідлібі. Водночас очікується, що цей комплекс також пройде оновлення до версії HISAR-O+, яка передбачає збільшення дальності дії та загальне підвищення ефективності.

Водночас комплекс HISAR-U, з можливістю знищувати цілі на відстані до 100 км, поки знаходиться на стадії розробки. Його планують прийняти на озброєння у 2023 році.

Загалом роботи над створенням сімейства HISAR розпочались у 2007 році, коли міністерство оборонної промисловості Туреччини направило запит оборонним компаніям щодо створення сімейства ЗРК. У результаті контракт на розробку отримав Aselsan із провідним співвиконавцем - Roketsan.

Читайте також: Головнокомандувач ЗСУ: "Купіть нам ЗРК Patriot, але протиракетний"