xcounter
#

Головнокомандувач ЗСУ: "Купіть нам ЗРК Patriot, але протиракетний"

24284
Головнокомандувач ЗСУ хоче придбати ЗРС Patriot РАС-3+ з протиракетами РАС-3 MSE
Головнокомандувач ЗСУ хоче придбати ЗРС Patriot РАС-3+ з протиракетами РАС-3 MSE

Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак розповів які зенітно-ракетні комплекси найбільш критично необхідні армії

За його словами, розробки вітчизняних ДККБ "Луч" та КБ "Південне" знаходяться на стадії аванпроекту, тоді як захист від російської загрози потрібен вже зараз.

Найбільша потреба Збройних сил, на думку Руслана Хомчака, в протиракетній версії таких комплексів (тобто ЗРК, котрі "заточенні" під ураження високошвидкісних балістичних ракет).

Читайте також: Проєкти зенітно- ракетних комплексів від ДержККБ "ЛУЧ"
ЗРС С-300В1 ЗСУ
Відновлені ЗРС С-300В1 єдині системи в ЗСУ, які в змозі збивати балістичні цілі

"Ви прекрасно знаєте, яке сьогодні озброєння має Росія, вони можуть накрити всю територію України своїми ракетами, не заходячи літаками в наш повітряний простір. Так чому ми маємо себе обманювати та казати, що нам потрібен зенітний ракетний комплекс, якщо нам потрібен протиракетний. Він заодно і літаки зіб’є", - відзначив Головнокомандувач ЗСУ.

КБ
Проект зенітно-ракетного комплексу та його складових від КБ "Південне" представлений на виставці "Зброя та Безпека-2019"

При цьому він додав, що вже "казав" про необхідність американського протиракетного комплексу Patriot "на всіх рівнях".

"Наприклад, Patriot – він же не тільки зенітно-ракетний, але й протиракетний комплекс. Чому нам сьогодні не поставити такий? Я казав про це на всіх рівнях, купіть нам Patriot, але протиракетний, а не зенітний для того, щоб ми могли знищувати ракети", - наголосив Руслан Хомчак.

РАС-3 MSE
Протиракета РАС-3 MSE для комплексу Patriot PAC-3+. Досить цікаво, що для маневрування використовуються міні-сопла. Схожа система запроваджена на українській ракеті Р-624 "Вільха"

Варто зауважити, що с подібними побажаннями й очікуваннями все дуже не просто. Так, американський ЗРК Patriot PAC-3+ дійсно має дві основні ракети – протиракетну РАС-3 MSE (остання модернізація протиракети Lockheed Martin ERINT) та зенітну середньої та великої дальності - PAC-2 GEM-T.

ЗРК Patriot
Комплекси Patriot стоять на озброєнні 12 країн (пускові ВС Нідерландів)

Протиракетна РАС-3 MSE, за словами розробника, здатна уражати балістичні цілі на дальності до 15 км (й 20 км по висоті). Для більш-менш "нормального" прикриття, наприклад, лише одного міста Київ з фронту знадобиться мінімум 4 таких пускових (тобто умовна батарея де на кожній пусковій по 16 протиракет).

Patriot РАС-3+
Річного бюджету, що витрачається на закупівлю та модернізацію вього ОВТ ЗСУ, Україні умовно вистачить на закупівлю однієї батареї (4 пускових) Patriot РАС-3+ з протиракетами на один залп. Цього могло б хватити, щоб захистити з фронту більшу частину Києва від не масованого одноразового нападу

При цьому треба пам’ятати, що ракети російського комплексу "Искандер-М" 9М723 вважаються квазібалістичними (на відміну від звичайних старих балістичних ракет можуть маневрувати на кінцевій траєкторії, що значно ускладнює їх ураження протиракетами).

ОТРК
ОТРК "Искандер-М" ВС РФ. Кожна пускова оснащується двома швидкими квазібалістичними ракетами з дальністю до 500 км

Що ж стосується звичайних крилатих ракет, які стоять на озброєнні ВС РФ (Х-55 та "Калібр"), то вони дозвукові й легко можуть бути збиті практично будь-яким ЗРК або винищувачем. Вся проблема лише у своєчасному виявленні таких ракет.

Х-55 та
Найбільша проблема в ураженні далекобійних дозвукових ракет ВС РФ (авіаційної Х-55 або морських "Калібрів") це вчасне виявлення такої ракети, яка зазвичай летить дуже низко, оминаючи рельєф. На відміну від балістичних, які добре видно через високу траекторію, але важко збити

Однак найбільшою проблемою у придбанні таких комплексів для ЗСУ є їх ціна.

Так у 2018 році між Польщею та США був підписаний контракт щодо закупівлі чотирьох батарей Patriot PAC-3+. Також в постачання увійдуть відповідне інше обладнання, послуги з підготовки особового складу і технічної підтримки.

Patriot PAC-3+

Все це задоволення обійдеться польському бюджету у $4,75 млрд (при цьому, спочатку американці хотіли за дещо іншу комплектацію з тією ж кількістю ПУ $10,5 млрд).

Patriot РАС-3+
Урочисте прийняття збройними силами Румунії першого поставленого з США зенітного ракетного комплексу (батареї) Patriot РАС-3+. 17 вересня 2020 року

У цьому році свою першу батарею Patriot РАС-3+ отримала й Румунія. Судячи з оприлюднених даних, ця країна отримає більшу кількість пускових, однак менше протиракет і більш просту конфігурацію власне загальної системи ППО/ПРО. Коштуватиме ця закупка близько $3,9 млрд.

Patriot PAC-3+

Також варто зауважити, що вартість однієї протиракети РАС-3 MSE, за публічними даними, складає $6 млн. Що стало однією з причин для переходу на більш "бюджетні" протиракети Raytheon SkyCeptor (версія ракети що використовується в ізраїльських комплексах ПРО David's Sling).

Raytheon SkyCeptor
Бюджетні протиракети Raytheon SkyCeptor для ЗРК Patriot РАС-3+

Й на останок нагадаємо, що "рекордний" бюджет Міноборони 2020 року становив $4,2 млрд (117 631 998 грн) з яких на розвиток, ремонт, модернізацію та закупівлю ОВТ передбачалося близько $810 млн (або 22 735 321 гривні). Тобто всього річного бюджету армії України на військову техніку нам би вистачило десь на одну батарею Patriot РАС-3+ з одним "зарядом" протиракет.

Читайте також: У Генштабі ЗСУ пояснили чому не закупають "Вільху" та розкрили кількість цих високоточних ракет