xcounter
#

У Генштабі ЗСУ пояснили чому не закупають "Вільху" та розкрили кількість цих високоточних ракет

34788
Запуск коригованого РС "Вільха-М" під час випробувань на полігоні "Алібей" у квітні ц.р.
Запуск коригованого РС "Вільха-М" під час випробувань на полігоні "Алібей" у квітні ц.р.

Головнокомандувач Збройних сил розповів за яким принципом формувався список потреб армії

Під час зустрічі з блогерами, яка відбулася у 25 листопада, Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак відповів на питання щодо списку замовлень армії та пояснив чому зараз не купляють окремі зразки озброєння.

Зокрема він розповів, як саме було сформовано Держоборонзамовлення та чому в ньому є далеко не всі зразки озброєння та техніки, що випускає вітчизняний ОПК.

Читайте також: "Об’єднані зусилля 2020": комплекси "Нептун", "Вільха", "Точка", "Смерч" та "Ураган" ЗСУ розгорнуті на півдні України (відео)
Р624
300-мм реактивний снаряд Р624 "Вільха" від ДККБ "Луч"

"Минулого року, коли я тільки став на посаду, я кажу – збираємо з військ всю потребу. От що потрібно сьогодні військам. Не військово-промисловому комплексу, бо це дві великих різниці, а військам. Тому що сьогодні війна йде там (на Донбасі) і там потрібно частинам, підрозділам конкретне щось", - розповів Руслан Хомчак.

РСЗВ
Пуски ракет "Вільха" під час стратегічних командно-штабних навчань "Об’єднані зусилля-2020" у вересні цього року

"Ми це все зібрали, ми це все видали на-гора. Коли взяли те, що ми дали - потребу, те що сьогодні треба військам, і те що нам дали – ресурс (бюджет Міноборони), сказали – ні. Тепер давайте будемо відсікати. Вибирайте пріоритети. Відповідно дві третини добрих, якщо не більше, відійшло в сторону і вже стало не актуальним, але воно актуальне там внизу, але сюди (в ДОЗ) воно вже не влазить в ті кошти", - додав він.

Після визначення найбільш пріоритетних напрямків низка зразків озброєння не попала в ДОЗ. Саме така доля спіткала ракети "Вільха".

"Коли ДОЗ верстався і вийшов на інші рівні затвердження, почалися питання – а чого ви "Вільху" не купляєте? Це ж підіймає наш оборонно-промисловий комплекс! Я кажу – я вам доповідаю, тому що в мене 98 ракет "Вільха" лежить на складах і я їх сьогодні на війні не застосовую. А я вам написав те, що мені сьогодні потрібно на війні, де люди гинуть. Оце я написав. Оце мені дайте в першу чергу. Потім, давайте "Вільху", - розповів Головнокомандувач Збройних сил України.

Р624
Макет 300-мм реактивного снаряда Р624 "Вільха" на виставці IDEX-2019

Зазначимо, що 98 одиниць ракет "Вільха" вистачить на вісім повних залпів однієї пускової установки.

Також він відзначив, що Генштаб не зобов’язаний підтримувати ті, чи інші українські оборонні підприємства, чи окремі галузі промисловості. Він є споживачем кінцевої продукції, а не спонсором вітчизняного ОПК. Виходячи з цього і відбувається формування потреб для армії.

Вільха-М
Повний залп "Вільхи" - це 12 ракет

"Зараз мені ще хтось може задати ще питання за ракетну галузь. Чому я її не розвиваю? Я не розвиваю ракети. Держава має розвивати ракетну галузь. Як угробили її, так мають її тепер підіймати й розвивати. А я маю отримати кінцевий продукт, який я маю застосовувати на полі бою. Правильно застосовувати, для того, щоб зберегти людей, виконати задачу і досягти мети", - наголосив генерал-полковник.

Квітневі випробування комплексу "Вільха-М"

Варто додати, що схожа доля припала й на такі напрямки, як оновлення автопарку ЗСУ. За словами головнокомандувача, наразі оновлення автомобільної техніки в українському війську не є пріоритетом. Пріоритетом є бойова техніка та авіація.

Нагадаємо, першу версію ракетного комплексу з 300-мм коригованими ракетами "Вільха" (дальність до 70 км) було прийнято на озброєння ЗСУ у жовтні 2018 року. В ДОЗ-2019 було замовлено 98 таких ракет (48 реактивних снарядів Р624 поставлено ЗСУ у 2019 році, а решту на початку 2020).

Розробка та виробництво комплексів "Вільха-М", "Тайфун" та "Нептун" наразі є основою української ракетної програми

Наразі тривають випробування більш далекобійної версії комплексу - "Вільха-М" з дальністю ураження до 120 км. Останні відомі випробування пройшли у квітні цього року. Фінальні випробування були перенесені на грудень 2020 – січень 2021 рр, після чого, орієнтовно в I кварталі 2021 року, ракету мають прийняти на озброєння.

Читайте також: Руслан Хомчак: "Під "Нептун" ми хочемо, щоб була база Tatra"