xcounter
#

Драма "турецьких" F-35: у винищувачів може з’явитися новий покупець

6909
Драма "турецьких" F-35: у винищувачів може з’явитися новий покупець

Історія з винищувачами F-35, які створювалися для Туреччини, може отримати несподіване продовження...

Греція може придбати в Сполучених Штатів 20 сучасних винищувачів п’ятого покоління F-35A Lightning II. Про це повідомляє видання Greek City Times з посиланням на місцеві ЗМІ.

При цьому стверджується, що шість з цих винищувачів – це ті, які раніше планували передати Туреччині, але не стали цього робити після того, як Анкара прийняла рішення придбати російські ЗРК С-400 і Туреччину офіційно виключили з програми ударних винищувачів у липні 2019 року.

Читайте також: Про причини аварії F-35: втомлений пілот, незвичайний шолом та інші проблеми
F-35
Несподівана ланка історії: чи отримає Греція "турецькі" F-35?

Наразі з повідомлень грецьких ЗМІ відомо, що держсекретар США Майк Помпео нібито дав "зелене" світло постачанню 20 винищувачів F-35 під час свого нещодавнього візиту в Грецію, а угода була "обговорена та узгоджена".

Разом з тим, як повідомлялося раніше, історія з винищувачами F-35, які мала б отримати Туреччина, закінчилися тим, що Повітряні сили США вирішили офіційно придбати вісім F-35А, які Lockheed Martin зробила у рамках контракту з Туреччиною. Ці вісім винищувачів мали б привести у відповідність до конфігурації для ПС США.

F-35
Винищувачі F-35

З огляду на це, поки що не зовсім зрозуміло, наскільки відповідають дійсності повідомлення грецьких ЗМІ й чи справді ВПС цієї країни дійсно отримають "турецькі" F-35. Також варто зауважити, що офіційної згоди на продаж винищувачів за процедурою FMS (Foreign Military Sales) поки що немає.

Раніше Defense Express розповідав про те, що незабаром єдиний ударний винищувач F-35 отримає багато оновлень, які, в ідеалі, допоможуть йому залишатися панівним багатоцільовим винищувачем на довгі роки.

Нові технології дозволять пілотам краще аналізувати своє оточення, збираючи дані з різних джерел, щоб вчасно спланувати атаку.

Читайте також: Змусять понервувати Китай та Росію: Японія хоче озброїти свої винищувачі F-35 ракетами великої дальності