xcounter
#

Про причини аварії F-35: втомлений пілот, незвичайний шолом та інші проблеми

Про причини аварії F-35: втомлений пілот, незвичайний шолом та інші проблеми
7375

У нещодавній авіакатастрофі єдиного ударного винищувача F-35A, ПС США звинувачують втомленого пілота, занадто швидку посадку, перекіс шолома і проблему з комп'ютерною системою літака, повідомляє Popular Mechanics. Катастрофа сталася у травні на базі ПС Еглін у Флориді, в результаті чого літак вартістю 175 мільйонів доларів був повністю втрачений. Пілот, визначивши, що літак більше не відповідає йому в критичний момент, вирішив катапультуватися в безпечне місце.

F-35A приземлявся після участі в навчальній місії Tactical Intercept (тактичне перехоплення). Два F-35A, включаючи потерпілого аварію, перехоплювали два імітованих ворожих літака. Пілот, який потрапив в аварію, був колишнім пілотом F-15E Strike Eagle, і провів в загальній складності 1459 години за кермом літака.

Авіакатастрофа F-35A ПС США
Відповідно до звіту бюро розслідування авіаційних подій, опублікованому ПС в кінці вересня, авіакатастрофа стала результатом декількох факторів

По-перше, що найбільш важливо, літак спробував приземлитися на каліброваній повітрянії швидкості (KCAS) 202 вузла, що еквівалентно 373 км / год. Це набагато більше, ніж максимальна KCAS 152 вузла, при якому літак повинен був приземлитися, згідно зі звітом.

Читайте також: Японія нарощує свій потенціал радіоелектронної боротьби: RC-2 та новий літак РЕП

Винищувач також приземлився під кутом всього 5,2 градуса - на 10 градусів менше рекомендованого. В результаті, літак наближався до злітно-посадкової смуги швидше, а знижувався повільніше, ніж зазвичай. Пілот «зазнав значного коливання і розгойдування по тангажу» під час спроби приземлення, і протягом п'яти секунд намагався отримати контроль над літаком.

Авіакатастрофа F-35A ПС США
Але пілот швидко вирішив, що літак не реагує на його управління, і катапультувався

У звіті наголошується, що пілот був стомлений після тренувального польоту, і що літак все ще летів на «утриманні швидкості», формі автопілота літака, призначеного для підтримки мінімальної швидкості (в даному випадку 202 вузла). Автопілот потрібно були відключити до спроби приземлення, щоб літак міг знизити швидкість. У звіті також говориться, що пілот мав недостатньо знань про закони управління (CLAWS), які визначають, як бортовий комп'ютер реагує на команди пілота для утримання літака в повітрі.

Згідно журналу Air Force, літак зіткнувся з логічним збоєм управління польотом, намагаючись вирішити спроби пілота отримати контроль над літаком.

Авіакатастрофа F-35A ПС США
Проблеми з апаратним і програмним забезпеченням посилили проблеми пілота

Бортовий комп'ютер, виявивши, що літак знижується на посадку, наказав опустити ніс. Тим часом пілот, розуміючи, що йому доведеться обігнути злітно-посадкову смугу, щоб зробити ще одну спробу, скомандував носом вгору. Результат: в самий невідповідний момент у пілота склалося чітке враження, що його команди ігноруються, і що йому слід якомога швидше покинути літак.

У звіті про аварію також згадується химерний «чарівний» шолом F-35 за 400 000 доларів. Шолом був неправильно відрегульований на голові пілота під час приземлення, що призвело до розуміння пілота, що йому дають невірну інформацію в критичний момент.

Авіакатастрофа F-35A ПС США шолом
Шолом включає вбудований дисплей, який відображає важливу інформацію в полі зору пілота

У звіті про аварію говориться, що після катапультування, F-35A «відкотився, загорівся і був повністю знищений». Вартість втраченого літака оцінюється в 175 983 949 доларів.

Читайте також: "Укрспецекспорт" розкрив дані щодо своєї діяльності (фото)