xcounter
#

Японія нарощує свій потенціал радіоелектронної боротьби: RC-2 та новий літак РЕП

Японія нарощує свій потенціал радіоелектронної боротьби: RC-2 та новий літак РЕП
947

Повітряні сили самооборони Японії отримали перший з нових розвідувальних літаків RC-2 (раніше відомий як C-2 elint) після дворічної програми льотних випробувань, каже видавництво C4ISRNET. Про це прес-служба ПС повідомила в офіційному Twitter-акаунті.

Літак доставили на авіабазу Ірума 1-го жовтня, де він буде проходити службу - до цього перший зразок RC-2 був помічений під час випробувань на аеродромі Гіфу.

RC-2 Elint розвідувальний літак Японія
Літак RC-2 на авіабазі повітряних сил Ірума в Японії

Новий літак призначений для радіоелектронної розвідки (ELINT - electronic intelligence). В основі RC-2 лежить військово-транспортний авіалайнер Kawasaki C-2 компанії Kawasaki Heavy Industries. Він був сильно модифікований за допомогою декількох обтічників, які містять антени для виявлення, прийому і класифікації електронних викидів.

Читайте також: Як Пентагон планує збільшити флот до 500+ кораблів

Вважається, що характеристики RC-2 багато в чому відповідають базовому C-2. Літак з максимальною злітною масою 141 400 кг отримав два турбовентиляторних двигуна General Electric CF6-80C2K1F з тягою 266 кН кожен. Це забезпечує крейсерську швидкість 890 км \ год і максимальну перегінну дальність 10 000 км. З навантаженням в 20 тон літак може пролетіти понад 7 000 км.

RC-2 Elint розвідувальний літак Японія
Така автономність RC-2 буде особливо актуальною в тривалих розвідувальних польотах

Літак здійснив перший політ на початку 2018 року, хоча варіант знаходився в розробці як мінімум з 2015 року. З тих пір він пройшов серію льотних випробувань, проведених авіаційним відділом розробки і випробувань ПС в Ірума, де базується ескадрилья радіоелектронної розвідки сил.

RC-2 замінить чотири турбогвинтових авіалайнера NAMC YS-11EB, які в даний час служать в ескадрильї, хоча невідомо, чи замінить нова платформа YS-11EB на індивідуальній основі.

Японія також прагне здійснити рекапіталізацію своїх можливостей радіоелектронної протидії. В останньому бюджетному запиті було запрошено 144,9 мільйона доларів на розробку нового літака радіоелектронної боротьби.

Військово-транспортний авіалайнер Kawasaki C-2
У запиті також був графік, випущений міністерством, який передбачає, що новий літак РЕП також буде заснований на C-2

Цей літак, ймовірно, замінить два YS-11EA і, можливо, єдиний Kawasaki EC-1, що знаходиться на озброєнні ескадрильї радіоелектронної боротьби ПС, яка також базується в Ірума. EC-1 заснований на більш старому Kawasaki C-1, який Японія поступово замінює на C-2.

Японія придбала C-2 відносно повільними темпами; сім літаків були профінансовані з 2014 фінансового року по 2018. У 2019 році фінансування на ці зусилля не надходило.

В останні роки Японія також замислювалася над покупкою авіалайнерів Lockheed Martin C-130J Super Hercules з США в якості більш дешевого варіанту.

Читайте також: Торгівля зброєю буде чесною: що пропонує Мінстратегпром