xcounter
#
Як Пентагон планує збільшити флот до 500+ кораблів

Як Пентагон планує збільшити флот до 500+ кораблів

1954

ВМФ США може вирости до більш ніж 500 кораблів, що на 50% більше поточної бойової сили флоту, каже видавництво Popular Mechanics. Пентагон знаходиться під тиском збільшити кількість військових кораблів США в силу швидкого зростання флоту Китаю. Чотири дослідження показують, що ключ до зростання флоту лежить в невеликих, безпілотних військових кораблях, які недорогі в будівництві і плаванні, але оснащені датчиками і зброєю.

У дослідженні "The Future Naval Force Study" розглядаються можливі напрямки, за якими ВМС США будуватимуть флот до 2045 року. Три дослідження були замовлені в самому Пентагоні - відділом оцінки витрат і програм, Об'єднаним штабом і ВМС, а також Інститутом Гудзона, сторонньою організацією.

ВМФ США збільшення флоту
Defense News повідомляє, що ВМФ візьме до уваги всі дослідження, щоб вибрати подальший шлях до збільшення розміру флоту

Поточний флот ВМС США складається з 293 кораблів, включаючи авіаносці, крейсери, есмінці, десантні кораблі і підводні човни.

Читайте також: Індія хоче озброїти свої дрони Heron через прикордонні зіткнення з Китаєм

Військові кораблі Китаю зазвичай менші та менш боєздатні, ніж американські: у Китаю всього два авіаносці, але Пекін інвестує в більші та більш боєздатні кораблі. В даний час, Китай будує свій третій авіаносець, відомий як 003, і будує третій десантний корабель типу 075. І те й інше є ключем до здатності країни проектувати силу, особливо проти Тайваню.

ВМС Китаю бойові кораблі
Тим часом, ВМС Китаю налічує 350 бойових кораблів

ВМС США шукали спосіб збільшити свій флот протягом останніх 5 років, але з усіх сил намагаються знайти той, який би не вимагав додаткових витрат. Наприклад, єдиний ескадрений міноносець типу Arleigh Burke ВМС США оснащений однією 5-дюймової гарматою, 96 ракетними шахтами, двома вертольотами, і радаром, здатним відстежувати цілі починаючи від низьколітаючих крилатих ракет до боєголовок балістичних ракет на низькій навколоземній орбіті.

Корабель типу Arleigh Burke, такий як нещодавно введений в експлуатацію USS Delbert Black, є одним з найпотужніших бойових кораблів з коли-небудь побудованих, але кожна одиниця має надзвичайний цінник.

USS Delbert Black ВМФ США
Корабель як USS Delbert Black коштує цілих 1,8 мільярда доларів

На щастя для ВМФ, революція роботів, яка охопила Пентагон після терактів 11 вересня, тепер добирається до світу надводних кораблів. У 2019 році безпілотний корабль ВМФ Sea Hunter зміг проплити з Сан-Дієго на Гаваї і назад. ВМФ робить ставку на те, що безпілотні військові кораблі, обладнані для роботи в якості радіолокаційних дозорів і мисливців за підводними човнами, - це шлях вперед.

Безпілотний корабель не може зрівнятися з таким есмінцем як USS Delbert Black, але не кожен військовий корабель повинен бути таким. Було б набагато дешевше, якщо б безпілотний корабель ніс зброю і датчики, збільшуючи дальність виявлення оперативної групи та загальну кількість ракетних шахт. Інші кораблі могли б бути з невеликим екіпажем або взагалі без нього, відправляючи людей тільки для виконання певних завдань.

Безпілотний корабль ВМФ США Sea Hunter
Безпілотний корабль ВМФ США Sea Hunter довів, що він може виконувати далекі плавання у відкритому океані

Прагнення до безпілотних кораблів також відображає сувору реальність для планувальників бюджету, яка полягає в тому, що ВМФ витрачає на персонал майже стільки ж, скільки на покупку кораблів і літаків. ВМФ запросив 207,1 млрд на 2021 рік, 57,2 млрд доларів на нове обладнання і 55 млрд доларів на людей, які будуть його експлуатувати.

В кінцевому підсумку, ключем до посилення військово-морського флоту є не просто покупка більшої кількості кораблів - це покупка більшої кількості кораблів зі зменшеним екіпажем.

Всі пропозиції в значній мірі спираються на безпілотні кораблі, рекомендуючи від 65 до 87 великих безпілотних надводних кораблів (LUSV). За описами, вони приблизно розміром з корвет, від 1000 до 1500 тон.

Надвеликі безпілотні підводні судна XLUUV Orca ВМФ США
Надвеликі безпілотні підводні судна (XLUUV), такі як Orca від Boeing, швидше за все, теж поповнять американський флот ударних підводних човнів

Але, чи не занадто сильно ВМС США покладається на безпілотні судна? У 2010-х роках служба вирішила, що майбутнє за бойовими кораблями прибережної зони (LCS) і ескадреними міноносцямі типу Zumwalt. В обох випадках, ВМФ купився на технологічний ажіотаж, що призвело до дорогих затримок і перевитрати коштів. Десять років по тому, LCS вважається у більшій мірі невдалим, і ВМФ будує тільки три із запланованих 32 кораблів Zumwalt.

Ну і звичайно, якщо безпілотні військові кораблі потраплять у неспокійну воду, це може поставити під загрозу всі зусилля ВМФ по збільшенню флоту.

Читайте також: Що може змусити ПС США продемонструвати новий секретний винищувач