xcounter
#

Індія хоче озброїти свої дрони Heron через прикордонні зіткнення з Китаєм

Індія хоче озброїти свої дрони Heron через прикордонні зіткнення з Китаєм
1230

"В умовах напруженості на кордоні з Китаєм, армія висуває аргументи на користь озброєння своїх дронів Heron бомбами з лазерним наведенням, високоточними боєприпасами і протитанковими ракетами для знищення ворожих позицій і броньованих полків", - повідомляє індійська газета Economic Times.

Крім того, індійські збройні сили планують запросити озброєну версію американського MQ-9B SeaGuardian, модернізований варіант морського ударного і розвідувального безпілотника MQ-9 Reaper. "Три служби прийшли до висновку, що Індії слід вибрати дрон з озброєнням, а не 22 розвідувальних і спостережних безпілотника Sea Guardian, затверджених у 2017 році адміністрацією США для поставок в Індію", - державні джерела повідомили Hindustan Times.

Ізраїльські дрони Heron Індія Китай розумні бомби
Армія Індії хоче озброїти ізраїльські дрони розумними бомбами

У Індії вже є 90 дронів Heron, розділених між індійською армією, флотом і військово-повітряними силами. Heron - це середньовисотний БПЛА, який виробляється компанією Israel Aerospace Industries (IAI). Розроблений як безпілотник спостереження, оснащений камерами і радаром, він, як і дрони MQ-1 Predator і MQ-9 Reaper, може бути озброєний ракетами. Індійська армія і ПС розгорнули Heron в області Ладакх, щоб стежити за китайськими силами, з якими Індія зіткнулася в останніх прикордонних конфліктах.

Читайте також: Секретний новий винищувач ПС США може взагалі не бути винищувачем і ось чому
Ізраїльські БПЛА Heron Індія Китай
Якщо ці повідомлення вірні, Індія матиме значний парк озброєних БПЛА Ізраїлю і США

Але Китай зміцнює китайсько-індійський кордон, відомий як лінія фактичного контролю, або LAC, за допомогою сучасного озброєння, включаючи нові легкі танки і артилерію. Китай також розмістив додаткові реактивні винищувачі і, можливо, об'єкти ППО уздовж LAC, що утруднить забезпечення повітряної підтримки для пілотованих літаків ПС Індії.

Проект Cheetah закликає озброїти 90 БПЛА Heron для роботизованої підтримки з повітря. "Збройні сили запропонували оснастити дрони більш потужним обладнанням для спостереження і розвідки, щоб стежити за локаціями і станціями противника і, при необхідності, знищувати їх", - повідомляє Times.

Ізраїльські дрони Heron Індія Китай
На додаток до високоточних боєприпасів, дрони Heron отримають поліпшені сенсори

Це передбачає, що Heron може використовуватися для збройної розвідки, спостереження за Гімалаями і долинами Ладакха, а також для запуску ракет і розумних бомб, якщо будуть виявлені відповідні цілі і наземні диспетчери санкціонують нанесення удару.

Значно те, що представники міністерства оборони Індії заявили, що збройні безпілотники також будуть корисні для операцій проти повстанців. Крім кордону Ладакха, де індійські та китайські війська зіткнулися через спроби Китаю захопити більше території, Індія також стикається з повстанцями в Кашмірі та інших місцях.

Відповідно до виробника, максимальна злітна маса Heron становить 7 тон, а корисне навантаження становить 3 тони. Його розмах крил 16 м, швидкість 259 км / год, максимальна висота 10 650 м і дальність польоту понад 1000 км. Візуально він чимось схожий на MQ-9 Reaper, але трохи менший за розміром.

Ізраїльські дрони Heron Eitan Індія Китай
IAI також виробляє модернізований Heron, відомий як Heron TP або Eitan

У 2019 з'явилися відомості про те, що Індія хоче купити Heron TP. Але проект Cheetah, схоже, націлений на озброєння існуючого в Індії парку БПЛА Heron.

MQ-9B SeaGuardian - морська версія MQ-9B SkyGuardian - це 7-тонний безпілотний БПЛА, оснащений багатофункціональним радаром Lynx для виявлення морських цілей. Маючи дальність дії майже 9000 км і максимальну тривалість польоту 35 годин, він був би корисним інструментом для патрулювання великих ділянок Індійського океану, де Китай розширює свою військово-морську присутність.

"Замовники зі спеціальним дозволом можуть використовувати свій простір для корисного навантаження для оснащення MQ-9 системою озброєння", - сказав журналісту Forbes представник General Atomics Марк Брінклі (Mark Brinkley). Розгорнутий на LAC, гірському кордоні між Китаєм і Індією, БПЛА з великою тривалістю польоту і можливістю літати на висоті 12 000 м над Гімалаями, насправді може бути дуже корисним.

MQ-9B SeaGuardian Індія Китай
MQ-9B SeaGuardian також може бути озброєний, але тільки зі схвалення уряду США

Тим часом, індійські ЗМІ повідомляють, що китайські безпілотники шпигують за індійськими військами в Ладакх. Китай також має озброєнні безпілотники, такі як Wing Loong. Це підвищує ймовірність того, що спірний кордон може стати ареною для Індії і Китаю для нанесення ударів за допомогою дронів.

Район Ладакх в Гімалаях, де висота гір досягає 4500 м, може утруднити повітряні і наземні операції в розрідженому повітрі і при екстремальних температурах. У цих умовах вдалим рішенням може стати безпілотний ударний літак.

Читайте також: Ракетні системи, літаки та кораблі: найбільш амбітні проекти Міноборони на 2021 рік