xcounter
#

Секретний новий винищувач ПС США може взагалі не бути винищувачем і ось чому

Секретний новий винищувач ПС США може взагалі не бути винищувачем і ось чому
22103

Світ продовжує шукати підказки, пов'язані з загадковим новим винищувачем, який ПС США таємно спроектували, побудували і здійснили політ за все за один рік. Й сьогодні оборонну спільноту цікавить ще одне питання: що, якщо новий винищувач ПС зовсім не винищувач?

Як зазначає видавництво The War Zone, темпи технологічних інновацій означають, що секретний новий винищувач ПС може бути не тим, що ми представляємо, коли думаємо про винищувачі. І цей літак може бути чимось абсолютно новим для тієї ж місії: знищення ворожих літаків в повітрі.

Секретний винищувач нового покоління ПС США
Деякі вважають, що секретний винищувач нового покоління взагалі не винищувач

Два тижні тому начальник відділу закупівель ПС Уілл Ропер (Will Roper) повідомив Defense News, що служба розробила винищувач нового покоління в рамках проекту Next Generation Air Dominance (NGAD). Цей проект, спрямований на створення аналога і можливого наступника F-22 Raptor, розроблявся протягом кількох років, але авіаційні експерти вважали, що до його першого польоту залишилося не менше 5-10 років.

Читайте також: ППО ближньої дії повертається і цього разу надовго

Проте, Ропер заявив, що замість традиційного часу розробки, новий винищувач був створений всього за один рік - немислимо короткий період часу для будь-яких повітряних сил.

Враховуючи ці дивовижні часові рамки, The War Zone висуває цікаву теорію: з новим винищувачем, ПС не просто відмовилися від традиційного процесу проектування літаків - вони також змінили традиційне уявлення про те, як може виглядати винищувач.

Секретний новий винищувач ПС США Next Generation Air Dominance
Можливо, нові ПС в силу об'єктивної необхідності тепер роблять речі принципово іншим чином, ніж в минулому

Новий винищувач, як повідомляє The War Zone, є лише частиною програми NGAD. У минулому році ПС називали NGAD не окремим літаком, а «сімейством систем», яке може включати в себе літальні апарати з екіпажем і без. БПЛА могли б супроводжувати літаки з екіпажем в бою, а безпілотні дрони діяли б як принади, ведені, або сенсорні платформи. Всі ці літаки могли б взаємодіяти з допомогою ШІ і "мереж поля бою", щоб збивати ворожі літаки і захоплювати повітряний простір.

При розробці цього винищувача, ПС застосували нові цифрові технології проектування і виробництва.

Секретний новий винищувач ПС США Next Generation Air Dominance
Повітряні сили могли також охопити нові ідеї про те, як домогтися переваги в повітрі

Одна з ідей - це набагато більший «винищувач», з використанням частин програми літака B-21 Raider, який розрахований на великі відстані і витривалість. ПС потрібен винищувач, який може літати над Індо-Тихоокеанським регіоном, використовуючи кілька наявних баз, і який може здійснювати супроводження пілотованих бомбардувальників на територію противника.

ПС було б складно спроектувати традиційний винищувач з такою дальністю польоту. Платформа більшого розміру дозволить розмістити у «винищувачі» більше зброї і, що особливо важливо, палива.

А поки ми продовжуємо займати вичікувальну позицію.

Читайте також: Sparrowhawk на MQ-9A: як у США змінюють правила гри для безпілотників