xcounter
#

Sparrowhawk на MQ-9A: як у США змінюють правила гри для безпілотників

1983
Sparrowhawk на MQ-9A: як у США змінюють правила гри для безпілотників

Sparrowhawk на MQ-9A – тепер безпілотні літальні апарати отримають ще більше можливостей

Американська компанія General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI) провела демонстраційні польоти малих безпілотних літальних апаратів Sparrowhawk, встановлених на безпілотнику MQ-9A.

Sparrowhawk перевозився на MQ-9A і керувався виключно за допомогою програмно-визначальної станції управління Metis компанії GA-ASI, розташованої на портативному комп’ютері, що різко зменшило логістичний слід системи й підтримувало контакт з інтерфейсами зі всього поля бою без необхідності у захищеній наземній станції управління чи транспортного засобу.

Читайте також: Пентагон прагне розробити ІЧ-давачі для безпілотних наземних транспортних засобів
БПЛА
БПЛА на БПЛА

Комунікація здійснювалася з використанням польового каналу передачі даних, що забезпечувало можливості спільної автономії між платформами.

На фото вище видно, що дрон Sparrowhawk має велике основне крило, яке перед запуском складається паралельно головному фюзеляжу, а за необхідності розвертається на 90 градусів. Дрон також має V-подібне хвостове оперення і, схоже, щонайменше один повітрозабірник з правого боку. Який тип силової установки використовується у БПЛА незрозуміло.

"Sparrowhawk розширює та помножує дію датчиків на основі MQ-9, скорочує робочу силу та збільшує ефективність розвідки та спостереження. З технологією attritableONE, яка відрізняється живучістю та точністю, Sparrowhawk дійсно змінює правила гри", – стверджує президент GA-ASI Девід Р. Александер.

Крім цього, дрони також можуть забезпечувати часткову заміну засобів РЕБ чи бути приманкою для того, щоб засліпити чи збити з пантелику інтегровані системи ППО противника, що може значно підвищити живучість платформи та навіть допомогти розчистити шлях для інших пілотованих та безпілотних літальних апаратів, а також завдати ракетних ударів у відповідь.

Потенційно Sparrowhawk може завдавати кінетичних ударнів, якщо їх можна оснастити традиційними боєголовками, хоча щодо цього офіційної інформації немає. Водночас якщо це дійсно буде так, то ці безпілотники могли б діяти як баражуючі боєприпаси.

Читайте також: ВМФ США буде використовувати безпілотні кораблі для пошуку і знищення підводних човнів противника