xcounter
#

ВМФ США буде використовувати безпілотні кораблі для пошуку і знищення підводних човнів противника

ВМФ США буде використовувати безпілотні кораблі для пошуку і знищення підводних човнів противника
1130

ВМФ США можуть використовувати свій майбутній флот, що складається з безпілотних кораблів, для переслідування і знищення підводних човнів, повідомляє видання Popular Mechanics.

Флот планує закупити кілька роботизованих військових кораблів і з'ясувати, в яких операціях вони будуть успішні.

Одна з пропозицій: використовувати їх для наступальних дій проти підводних човнів противника, швидко захопити, і затопити до того, як вони встигнуть поставити під загрозу дружні кораблі.

Читайте також: Розвідувальний літак ПС США "перетворився" у малайзійський авіалайнер на території Китаю

ВМФ зараз підписує контракти на поставку до 40 надводних безпілотних апаратів середнього класу (MUSV). Служба США вважає, що її "примарний флот" може допомогти вирішити проблему дорогих пілотованих військових кораблів, виконуючи ту ж роботу за набагато менші гроші.

Надводні безпілотні апарати середнього класу (MUSV) ВМФ США
Це могло б збільшити загальну кількість кораблів армії, роблячи більше кораблів доступними

Але яка є проблема?

Ніхто раніше не доручав серйозних завдань безпілотним військовим кораблям, і флот повинен вирішувати, які операції йому призначити.

Роботизований корабель безумовно повинен бути в чомусь краще, ніж пілотований корабель, але в чому?

Як повідомляє Breaking Defense, протичовнова оборона (ПЧО) може стати відповіддю на це питання.

ПЧО включає в себе виявлення, відстеження і затоплення підводних човнів противника. Капітани мисливців за підводними човнами зазвичай прислухаються до характерних ознак підводних човнів, таких, як звуки гребних гвинтів, шум механізмів або унікальний звук води, що сковзає повз корпус підводного човна.

Надводні безпілотні апарати середнього класу (MUSV) ВМФ США
ПЧО може включати тривалі періоди кропіткої роботи

Як тільки протичовнові сили виявлять ознаки можливого підводного човна, вони можуть застосувати гідролокатор, призначений для визначення його точного місця розташування. І нарешті, самонавідна торпеда, скинута з вертольоту або надводного корабля, відправить підводний човен противника на дно океану.

ПЧО в значній мірі процедурна робота, яка часто вимагає днів, тижнів або навіть місяців очікування можливого контакту з човном противника.

Надводні безпілотні апарати середнього класу (MUSV) ВМФ США Інститут Хадсона
Один аналітичний центр, Інститут Хадсона, вважає, що ВМФ повинен передати ПЧО безпілотним військовим кораблям

Роботи, володіючи практично необмеженим терпінням і витривалістю, можуть вести свою самотню війну 24 години на добу, 7 днів на тиждень, в найсуворіших морських і погодних умовах.

Більш того, об'єднана в одну мережу флотилія MUSV могла б працювати разом, як вовча зграя, оточивши можливий підводний човен, а потім координуючи план атаки.

У результаті човни противника перехоплюються до того, як вони стануть загрозою для важливих надводних цілей - таких, як авіаносці і десантні кораблі, а також для дружніх конвоїв.

Надводні безпілотні апарати середнього класу (MUSV) ВМФ США Austal USA
Концепція дизайну MUSV компанії Austal USA в конфігурації тримарана

Використання роботизованих підводних кораблів-вбивць може стати ефективним і недорогим рішенням для неприємної частини війни на морі.

З іншого боку, безпілотні кораблі можуть стати великим розчаруванням для ВМФ, оскільки технологічні недоліки стають очевидними в процесі їх розробки.

Зусилля ВМФ з роботизації міношукання затягнулися майже на десятиліття, перш ніж був створений корисний робот. А рухомі цілі, керовані людиною, буде на порядок складніше знайти, захопити і ліквідувати, ніж морські міни.

Читайте також: ​До військово-морської бази "Схід" перекинули ще два катери (відео)