xcounter
#

Розвідувальний літак ПС США "перетворився" у малайзійський авіалайнер на території Китаю

Розвідувальний літак ПС США "перетворився" у малайзійський авіалайнер на території Китаю
1691

Літак ПС США намагався електронно видати себе за малайзійський цивільний авіалайнер під час польоту над Південно-Китайським морем два тижні тому. 8-го вересня розвідувальний літак RC-135W Rivet Joint вилетів у китайського острова Хайнань і наблизився до материкової частини Китаю в межах 80 км, каже видавництво Popular Mechanics.

Про це повідомив в Twitter державний аналітичний центр SCS Probing Initiative, який надав достатньо подробиць для незалежної перевірки.

Вони поділилися парою знімків, на яких показаний зліт RC-135W з авіабази Кадена, бази ПС США на острові Окінава. Літак рухався на південний захід, рухаючись за ланцюгом островів Рюкю, повз Тайваню, і затримався біля узбережжя острова Хайнань.

Читайте також: Більше, ніж копія Hawkeye: новий палубний літак Китаю ДРЛВУ KJ-600
Розвідувальний літак ПС США видав себе за малазійський авіалайнер
Оголошення з офіційної сторінки SCS Probing Initiative про підозру замаскованого літака США

Номер режиму S Міжнародної організації цивільної авіації (ІКАО), 24-бітний ідентифікатор, який присвоюється всім повітряним судам і передається бортовим транспондером, був AE01CE. Режим S забезпечує повну ситуаційну обізнаність і підвищує безпеку польотів.

У якийсь момент номер режиму S літака раптово змінився з AE01CE на 750548. Це номер ІКАО невідомого малайзійського літака. Потім RC-135W пролетів за маршрутом між островом Хайнань і Парасельськими островами, архіпелагом в Південно-Китайському морі, на який претендує Китай, але право власності на нього оскаржується.

аналітичний центр SCS Probing Initiative літак ПС США у Китаї
Ще один знімок екрана з програми для відстеження літаків, на якому показаний той же рейс

Зверніть увагу, що "малайзійський літак", або 750048, вилетів з приблизного місця розташування авіабази Кадена на Окінаві. Цивільний аеропорт Окінави Наха розташований на південь від острова.

Іноді літак передає неправильний номер режиму S, хоча зазвичай це помилка оператора. Номери ІКАО не повинні змінюватися, оскільки це знижує загальну довіру до системи. Але версія про те, що хтось помилився і AE01CE випадково перетворився на 750548, здається вкрай малоймовірною.

Незрозуміло, чому RC-135W полетів саме в цьому напрямку. Політ, ймовірно, збігся з китайськими військово-повітряними або військово-морськими навчаннями, або навіть з ракетними випробуваннями.

Літак RC-135W видава себе за малазійський літак
Також варто відзначити, що китайські підводні човни з ядерними балістичними ракетами базуються в Юйліні на острові Хайнань

Також незрозуміло, чому RC-135W вирішив скоїти обман. Стеффан Уоткінс (Steffan Watkins), канадський дослідник розвідки за відкритими джерелами, сказав Popular Mechanics:

"Якщо розвідка ведеться за межами суверенного повітряного простору, вдаватися до подібного обману нема потреби. Це абсолютно законно, і робиться це весь час у берегів Росії, Сирії та Криму - буквально кожен день біля берегів Росії з'являються RC-135 з включеними транспондерами і передають, хто вони такі. Я не можу пояснити різницю з Китаєм".

Аналітичний центр SCS Probing Initiative, в консультативну раду якого входять офіцери НВАКа і ВМС Китаю, перші оголосили про імітацію. Проте, схоже, що їх дані вірні. Оголошення, ймовірно, є посланням для Пентагону, що китайські військові бачать обман і спостерігають за спостерігачами.

Читайте також: Нові можливості EA-18 Growler: у США тестують системи РЕБ для літака