xcounter
#

Більше, ніж копія Hawkeye: новий палубний літак Китаю ДРЛВУ KJ-600

Більше, ніж копія Hawkeye: новий палубний літак Китаю ДРЛВУ KJ-600
1714

Тепер у військово-морського флоту Народно-визвольної армії є два авіаносці, та на цьому вони не збираються зупинятися. Проте, якщо авіаносці НВАКа підуть на схід в Тихий океан або на південь, в Індійський океан, вони можуть виявитися уразливими для повітряних атак. Це пов'язано з тим, що їм не вистачає літаків дальнього радіолокаційного виявлення і управління (ДРЛВУ). Але новий літак KJ-600 може скоро це змінити, каже видавництво Forbes.

Літаки ДРЛВУ можуть виявляти і відстежувати інші літаки на великих відстанях, тому наближення повітряного нальоту або ракети може бути помічено набагато раніше. Це значно збільшує можливості авіаносця й ефективність його бойових літаків.

Літак KJ-600 Китай E-2 Hawkeye
В цілому, літак KJ-600 дуже схожий на американський E-2 Hawkeye

Китай стане третім ВМФ, у якого на авіаносцях будуть літаки ДРЛВУ. Тільки ВМС США і Франції мають E-2 Hawkeye. Інші країни, такі як Великобританія й Індія, використовують гелікоптери. Вони, як і раніше, цінні, але вони мають менший радіус дії й зазвичай мають менші радари.

Читайте також: В морській піхоті США затіяли революцію

Подібність між Hawkeye і KJ-600 неможливо переоцінити. Але важливе питання полягає в тому, як KJ-600 змінить авіаносний потенціал Китаю.

Авіносець літак KJ-600 Китай Як-44
Навіть скасований радянський проект Як-44 мав ту ж компоновку, як Hawkeye і KJ-600

Автор Рік Джо (Rick Joe), який багато пише про китайські авіаційні та військово-морські розробки, вважає, що KJ-600 стане потужним поштовхом для ВМС Китаю. “Як тільки він буде введений в експлуатацію на авіаносцях, він значно підвищить поінформованість про повітряну і морську обстановку. А також наступальні і оборонні можливості авіаносної групи”.

Супутникові знімки нового літака припускають, що у KJ-600 буде РЛС з фазованою антеною решіткою. Джо вважає, що сам радар буде новітнього типу АФАР (Активна фазована антена решітка). Це робить KJ-600 схожим на E-2D Hawkeye, який наразі стоїть на озброєнні ВМС США.

Літак KJ-600 Китай супутниковий знімок
Знімок з супутника

Джо сказав журналісту Forbes, що KJ-600 "представить найпотужнішу радарну технологію і технологію передачі даних, яку може розробити сучасна китайська аерокосмічна промисловість". Він додає, що "китайська аерокосмічна і військова промисловість, безумовно, продемонстрували свою здатність розробляти досить ефективні системи ДРЛВУ для інших повітряних, морських і наземних застосувань". Виходячи з цього, можна припустити, що Hawkeye має можливості, про які не знає громадськість.

Найбільш близьким технологічним сучасником KJ-600, ймовірно, буде E-2D

Але важливо розуміти, чи зможе KJ-600 злітати з усіх китайських авіаносців. Перші двоє, Liaoning і Hangdong, використовують трамплін для запуску своїх літаків. KJ-600 може виявитися занадто важким для зльоту з трампліна.

Літак KJ-600 Китай авіносець Type-003
KJ-600 може бути обмежений новим авіаносцем Type-003, який має систему запуску катапульти

Розробляти спеціальний літак ДРЛВУ для декількох авіаносців дуже витратно. Це показує важливість, яку ВМС Китаю надають додатковим можливостям у порівнянні з вертолітною альтернативою.

Можливо, витрати вдасться компенсувати експортною версією. Орієнтована на експорт РЛС KLC-7 була показана на авіашоу в Чжухаї в 2018 році на літаку, подібному KJ-600. Ймовірно, це зовсім інший радар, ніж буде у KJ-600 ВМС Китаю, і, мабуть, менш здатний.

Безсумнівно, військово-морський флот Китаю швидко розвивається. І у недалекому майбутньому, літак KJ-600 зіграє велику роль в Тихому та Індійському океанах.

Читайте також: Яку зброю буде експортувати Іран після закінчення ембарго