xcounter
#

Яку зброю буде експортувати Іран після закінчення ембарго

Яку зброю буде експортувати Іран після закінчення ембарго
1099

П'ятирічне ембарго Ради Безпеки ООН на постачання зброї Ісламській Республіці Іран закінчиться 18 жовтня відповідно до резолюції, прийнятої в 2015 році після укладання “ядерної угоди” між Іраном і шісткою міжнародних посередників. Рада Безпеки відхилила спроби Сполучених Штатів продовжити ембарго в середині серпня, каже видавництво Forbes.

Було висловлено багато припущень про те, яку зброю Іран може спробувати купити для модернізації своїх застарілих звичайних збройних сил. Багато з цих сил все ще використовують обладнання, придбане у США і Великобританії в 1970-х роках. Агентство військової розвідки США припустило, що Іран може купити російські ракети ППО С-400 разом з винищувачами Су-30 і основними бойовими танками Т-90.

Експорт зброї Ірану після ембарго
Після закінчення ембарго Іран також хоче експортувати розроблену ними зброю

Міністр оборони Ірану бригадний генерал Амір Хатамі (Amir Hatami) сказав в інтерв'ю, опублікованому в іранській державній пресі 5 вересня, що скасування ембарго дозволить Тегерану експортувати «товари [визначаються як зброя] і технічні послуги».

Читайте також: Крила для жінок: США змінюють підхід до розробки бойових літаків через гендерну дискримінацію

Але яку зброю Іран може експортувати після закінчення терміну ембарго і хто захоче її купувати?

“За минулі роки іранці домоглися значного прогресу в розробці балістичних ракет класу “земля-земля”, тому балістичні ракети малої і середньої дальності, ймовірно, будуть в списку іранського експорту”, - сказав Сіна Азоді (Sina Azodi), член Атлантичної ради і кандидат наук у напрямку Міжнародні відносини.

Експорт зброї Ірану після ембарго BGM-71 'Toufan'
Іранці також реконструювали протитанкову керовану ракету BGM-71 'Toufan', яку вони раніше відправили Хезболлі до Лівану

Азоді також очікує, що на ринку з'являться легкі піхотні системи озброєння і артилерійські системи, такі як 155-мм самохідна артилерійська установка Raad-2. Крім таких систем, дрони «безумовно стануть однією з речей, які іранці будуть готові продати своїм союзникам».

Протягом часу Іран розробив кілька дедалі досконаліших безпілотників, які використовувалися в бою Хезболлою в Сирії і хуситами в Ємені. Іранські "дрони-камікадзе" також використовувалися разом з крилатими ракетами для руйнування нафтових об'єктів Саудівської Аравії у вересні 2019 року.

Експорт зброї Ірану після ембарго безпілотники
У заяві іранської преси в серпні 2019 року стверджувалося, що Росія зацікавлена в покупці іранських безпілотників

«Іран має різноманітну оборонну промисловість, яка включає можливості, що виходять за рамки широко розрекламованих можливостей дронів і ракет", - сказав Сім Тек (Sim Tack), старший глобальний аналітик компанії Stratfor.

Але виникає питання, хто буде купувати іранську зброю після ембарго?

«Я думаю, що практично будь-яка країна, відрізана від основних ринків зброї, яка шукає дешеві і надійні системи озброєнь», - сказав Азоді.

Моя перша ставка - Венесуела, Сирія, Ліван

Тек зазначив, що кількість країн, зацікавлених у купівлі іранської зброї, сьогодні навіть більш обмежена, ніж в минулому. «Близько партнери Ірану, такі як Судан, через кризу більше не буде розглядатися як потенційний покупець іранської зброї», - сказав він.

Експорт зброї Ірану після ембарго
Щодо експорту, на Іран очікує багато конкуренції та мало зацікавлених покупців

Крім того, конкуренція з боку російських і китайських систем озброєнь «також ускладнить Ірану можливості експорту в області недорогих оборонних закупівель, в яких він працює».

Отже, Тек очікує, що режими, дружні по відношенню до Тегерану, такі як режим Асада у Сирії і режим Мадуро у Венесуелі, все ще можуть спробувати купити іранську зброю. Однак навіть якщо це станеться, їх бюджетні обмеження, швидше за все, означають, що вони не будуть купувати багато зброї.

Читайте також: Вперше за останні роки у 2021 бюджет Міноборони збираються зменшити, хоч видатки на безпеку та оборону зростуть на 21 млрд