xcounter
#

Крила для жінок: США змінюють підхід до розробки бойових літаків через гендерну дискримінацію

Крила для жінок: США змінюють підхід до розробки бойових літаків через гендерну дискримінацію
1033

У 2022 році Повітряні Сили США отримають F-15EX, нову та вдосконалену версію майже 40-річного літака F-15E Strike Eagle. Але, незважаючи на всі сучасні оновлення нового літака, тільки 9 % жінок у ПС відповідають стандартам розмірів тіла для пілотування застарілого F-15. І, можливо, також нового F-15EX, віднімаючи можливість у висококваліфікованих жінок-пілотів літати на платформі, яка буде працювати у найближчі десятиліття. Тож у США хочуть змінити цю тривожну реальність. Як саме - описало американське профільне видання AirForceTimes.

Як і переважна більшість літаків і обладнання для екіпажів ПС, F-15 був розроблений з урахуванням антропометричних характеристик пілота-чоловіка в 1967 році. Але в меморандумі від 4 серпня ПС постановили, що майбутні програми озброєнь повинні використовувати поточні дані про розміри тіла, які відображають показники 95 % зайнятого населення США.

Новий F-15EX ПС США жінки-пілоти
Можливо, тільки 9% жінок зможуть літати на новому F-15EX

Цей крок був покликаний з метою зробити роботу пілотів і льотних екіпажів більш доступною для жінок і расових меншин. Виконавчий директор із закупівель ПС Уілл Ропер (Will Roper) затвердив ці зміни.

Читайте також: Затонулі атомні підводні човни Росії становлять екологічну небезпеку

За його словами, під час війни з такою ж технологічно розвиненою країною, як Китай, силам США доведеться битися з добре підготовленими, високоосвіченими силами, які можуть перевершити їх за чисельністю. Через системи озброєння, які можуть бути використані тільки невеликою частиною населення США, ПС можуть не допустити до служби багатьох перспективних пілотів і льотні екіпажі.

Новий F-15EX ПС США жінки-пілоти Уілл Ропер
Ропер вважає, що існує стратегічна необхідність відкрити двері для більш різноманітного складу пілотів і екіпажів

Нове керівництво доручило Центру управління життєвим циклом ПС провести дослідження, яке зміцнить більш всеосяжний антропометричний стандарт, що включить 95% населення США з правом служити в ПС.

Але поки це не завершиться, всі нові програми ПС повинні бути розроблені з кабінами, робочими місцями і обладнанням для льотних екіпажів, які враховують вісім наборів антропометричних даних. У цих восьми наборах використовуються дані з Центрів з контролю за захворюваннями, і також представляються різні типи статури, включаючи людей з низьким ростом, короткими кінцівками або довгим торсом.

Новий F-15EX ПС США жінки-пілоти
Успадковані конструкційні параметри, засновані на опитуванні пілотів-чоловіків в 1967 році, фактично не дозволили 44% жінок керувати літаком

"Прихований бар'єр"

Навіть якщо було зроблено виняток, пілот залишається відстороненим від управління певних платформ, незалежно від його / її здібностей. Потім, коли визначаються майбутні вимоги для нових платформ або обладнання, розробка системи зазвичай розрахована на існуючих пілотів, і таким чином проблема набуває ланцюгового характер.

"Це прихований багатошаровий бар'єр", - сказала підполковник Джессіка Руттенбер (Jessica Ruttenber), фахівець з планування мобільності ПС і керівник групи Жіночих Ініціатив, яка виступає за зміну антропометричних стандартів.

Ці бар'єри глибоко вкоренилися у застарілій політиці
C-130 і C-17 жінки пілоти ПС США
Стандарти C-130 і C-17 як і раніше не дозволяють кожній третій жінці літати на них

Понад рік група Жіночих Ініціатив працювала з головним сержантом-майором Крісом Доусоном (Chris Dawson), намагаючись отримати фінансування для антропометричного дослідження. Після зустрічі з Уіллом Ропером група Жіночих Ініціатив отримала $4 мільйони на свій проект.

Руттенбер згадує, як її вигнали зі свого першого пілотного курсу навчання в 2005 році, тому що медичний огляд показав, що вона не відповідала вимогам до зросту. Потім вона звернулася з проханням зробити виняток.

Джессіка Руттенбер KC-135 жінки-пілоти ПС США
Джессіка Руттенбер є пілотом літака KC-135

З тих пір ПС спростили процес отримання винятку, і недавно скасували початкову вимога до зросту, хоча для деяких платформ все ще потрібно, щоб пілоти відповідали стандарту 162 см. Нові літаки, такі як єдиний ударний винищувач F-35 та навчально-тренувальний літак Т-7, що у даний час розробляються, також матимуть ширший діапазон зросту і ваги.

Проте Руттенбер зазначила, що технічні характеристики застарілих літаків залишаться перешкодою для розвитку жінок-пілотів.

Новий F-15EX ПС США жінки-пілоти
ПС заявили, що у більшій мірі від успадкованих конструкцій постраждали жінки, які відносяться до расових меншин

"Навіть якщо F-35 на 97 % пристосований для жінок, я все одно не зможу на ньому літати, тому що T-38", який використовується для навчання льотчиків-винищувачів, "має 41 % пристосованості для жінок", - сказала вона.

Ропер сказав, що він працює з оборонними підрядниками, щоб з'ясувати, чи можна внести зміни в застарілі платформи або модернізовані версії, такі як F-15EX, які будуть обслуговувати операторів з більш широким діапазоном розмірів тіла.

Новий F-15EX ПС США жінки-пілоти
Чи будуть ці зміни внесені в кінцевому підсумку, буде залежати від того, чи здійсненні вони технічно і чи є фінансування для змін конструкцій

На момент інтерв'ю 6-го серпня, Ропер вже поговорив з деякими керівниками окремих підприємств, в тому числі з представниками Lockheed Martin, про нове керівництво і запланував аналогічні дзвінки з представниками Boeing і Northrop Grumman. За його словами, реакція була "дуже позитивною", але "дуже здивованою", що така упередженість все ще існує.

Однак Ропер визнав, що ще треба виконати багато роботи. "Зміна політики - це одне. Інша справа - зміна платформ. І це потребує витрат. Моя наступна задача, крім розробки майбутніх систем, це знайти варіанти, що дозволяють модернізувати системи відповідно до нової політики, а потім відстоювати фінансування, необхідне для цього", - сказав він.

Читайте також: У США представили "найінтелектуальніший" безпілотник Ghost 4: він вміє літати в "рої" й автономно відстежувати цілі (відео)