xcounter
#

Затонулі атомні підводні човни Росії становлять екологічну небезпеку

Затонулі атомні підводні човни Росії становлять екологічну небезпеку
4134

Наслідки холодної війни загрожують населенню і навколишньому середовищу Росії, потенційно піддаючи опроміненню значну частину Баренцового моря. Два радянських атомних підводних човна перебувають на дні океану і можуть викинути своє радіоактивне паливо у навколишні води. Уряд Росії працює над вирішенням проблеми, яку деякі експерти називають потенційним «Чорнобилем на морському дні», каже видавництво Popular Mechanics.

Радянський Союз побудував чотириста атомних підводних човнів під час холодної війни. Переважна більшість була або списана, або до цих пір служить в ВМФ Росії. Однак кілька підводних човнів виявилися в небезпечній пастці: вони лежать на морському дні з великим запасом уранового палива.

К-27 і К-159 підводні атомні човни Росії
Два колишніх радянських атомних підводних човна, К-27 і К-159, лежать на дні Баренцового моря

Канал BBC повідомив про зусилля по знешкодженню двох таких кораблів, К-27 і К-159.

Читайте також: Спецпризначенці США отримали нові важкі гелікоптери MH-47G Block II

Перший корабель, К-27, був прототипом підводного човна ВМФ СРСР, оснащений новим реактором з рідкометалічним теплоносієм. У 1968 році шестирічний підводний човен постраждав від такої серйозної аварії на реакторі, що дев'ять радянських моряків отримали смертельні дози радіації.

К-27 і К-159 підводні атомні човни Росії затонули
Човен був затоплений біля російського острова Нова Земля в 1982 році з реактором на борту

Другий корабель, К-159, був підводним човном проекту 627|627А "Кит", який до виходу з експлуатації в 1989 році прослужив на радянському Північному флоті. Однак в 2003 році К-159 затонув під час процесу розбирання; при цьому загинули дев'ять моряків. Корабель все ще знаходиться там, де його втратили, знову ж таки з реактором на борту.

Екологи в Норвегії і Росії стурбовані тим, що у майбутньому реактори на обох підводних човнах вийдуть з ладу, що призведе до викиду величезної кількості радіації.

К-27 і К-159 підводні атомні човни Росії екологічна небезпека
Уряд Росії пообіцяв очистити уламки, але поки ця робота не стоїть в пріоритеті

Наслідки цих викидів можуть варіюватися від підвищення місцевого радіаційного фону до оголошення заборони на ловлю місцевої риби і тварин. Особливо це стосується промислових запасів тріски і пікші в Баренцовому морі, що обходиться місцевим риболовам приблизно в 1,5 мільярда доларів на рік.

Російській державній ядерній корпорації "Росатом" було доручено очистити кораблі, але так як ці зусилля не фінансуються, вони можуть програти у цій гонці з часом.

Читайте також: Northrop Grumman буде розробляти МБР нового покоління: її єдиний суперник Boeing "вийшов з гри" у 2019 році