xcounter
#

Спецпризначенці США отримали нові важкі гелікоптери MH-47G Block II

Спецпризначенці США отримали нові важкі гелікоптери MH-47G Block II
1834

Командування спеціальних операцій США отримало перший з двох десятків нових важких гелікоптерів MH-47G Block II. MH-47G Block II - це модифікований гелікоптер CH-47 Chinook, основна конструкція якого датується часами війни у В'єтнамі. На Block II буде літати 160-й авіаційний полк спеціального призначення

Компанія Boeing, виробник MH-47G Block II, доставила перший гелікоптер командуванню спеціальних операцій армії США. Boeing розробить ще 23 гелікоптери, загальна потенційна вартість яких складе 602 мільйони доларів.

Block II замінить старі гелікоптери MH-47E на озброєнні армії. На MH-47 літає виключно 160-й авіаційний полк спеціального призначення, що входить до складу командування спеціальних операцій армії США, з форту Кемпбелл в Кентуккі, армійського аеродрому Хантер в Джорджії і форту Льюіс в Вашингтоні.

Читайте також: Змусять понервувати Китай та Росію: Японія хоче озброїти свої винищувачі F-35 ракетами великої дальності
MH-47G Block II спеціальні операції США
Вартість одного гелікоптера MH-47G Block II становить близько 25 мільйонів доларів

MH-47G - великий транспортний гелікоптер, який часто використовується в рейдах спеціальних операцій. Цей гелікоптер з двома лопатями здатний перевозити близько 25 спецпризначенців, нести велику кількість ув'язнених і розвідувальні матеріали, а також транспортувати допоміжне озброєння, легкові автомобілі і польову артилерію.

Типовий авіаналіт може включати в себе MH-47 з загоном штурмовиків, сил безпеки або швидкого реагування, що складається з операторів Delta Force, морпіхів, рейнджерів армії США і льотчиків спеціальної тактичної ескадрильї ПС.

MH-47G важкий вертоліт армії США
MH-47G здатний розвивати крейсерську швидкість 120 вузлів і перевозити до 30 військовослужбовців

Компанія Boeing сильно модифікувала гелікоптер для суворих умов служби спеціальних операцій. Найбільш очевидний приклад - дозаправка в повітрі способом "шланга", що теоретично дає йому необмежену дальність польоту.

MH-47G також включає вдосконалену цифрову авіоніку, рятувальний підйомник, багаторежимний радар для польоту низько над землею в нічний час і в погану погоду, комплекс радіоелектронної протидії та систему Fast Rope Insertion Extraction System (FRIES) для швидкої висадки і вивезення військ і техніки.

Кулемети M134 на вертольоті MH-47G Block II
Вертоліт також оснащений двома 7,62-міліметровими кулеметами M134 для самооборони і одним середнім кулеметом M60D

Новим в Block II є покращена трансмісія, що збільшує крутний момент на 9 %, поліпшені паливні баки, посилений фюзеляж, здатний витримувати великі вантажі, і нові лопаті несучого гвинта. У сукупності ці характеристики дозволяють Block II перевозити більше військ і обладнання, ніж попередні моделі, із загальною максимальною вантажністю майже 10 тонн.

Серія MH-47 має довгу історію зі 160-м авіаційним полком. Вперше ці гелікоптери були придбані в 1980-х роках. У 1988 році полк пролетів 800 км на двох гелікоптерах моделі D, щоб захопити вертоліт Mi-24 радянського виробництва. Вертоліт, кинутий лівійськими військами в авіаційному ангарі в Чаді, був оцінений розвідкою США як зразок радянської бойової вертолітної техніки.

Вертоліт MH-47 піднімає Мі-24
Вертоліт MH-47 піднімає Мі-24, 1988 рік

Сильно модифіковані гелікоптери Chinook також зіграли важливу роль у війнах в Іраку й Афганістані, особливо у проведенні рейдів. У 2011 році MH-47G використовувалися в рейді на резиденцію Усами бен Ладена в Пакистані. Ця операція включала чотири моделі G; двоє супроводжували основні сили нападу на всьому шляху до Абботтабада, Пакистан, а двоє інших приземлилися на території Пакистану, завантажені силами швидкого реагування, що складалися з морпіхів і балонів з додатковим авіаційним паливом.

Читайте також: 8 рейтингових проєктів DARPA: травоїдні роботи, комахи-кіборги, штучна кров і ще трохи дивного