xcounter
#

8 рейтингових проєктів DARPA: травоїдні роботи, комахи-кіборги, штучна кров і ще трохи дивного

Несподівані та фантастичні цілі Агенції передових оборонних дослідницьких проєктів Міноборони США
8 рейтингових проєктів DARPA: травоїдні роботи, комахи-кіборги, штучна кров і ще  трохи дивного
1404

Здається, що на кожний шалений успіх Агенція передових оборонних дослідницьких проектів США (DARPA) припадає безліч невдач. Що робить DARPA унікальною - так це здатність виходити за рамки бюрократії і впроваджувати нововведення. Видавництво Military Times розповіло про найбільш незвичайні проекти DARPA, які одночасно пов'язані як зі значним ризиком, так і з великою винагородою. У цьому рейтингу представлено вісім фантастичних проєктів, кожен з яких міг стати або став цілком реальним.

1. Травоїдні роботи

Мабуть, найбільш вдало названий проект в цьому списку - програма Energy Autonomous Tactical Robot (EATR). Вона спрямована на створення роботів, які могли б харчуватися рослинами. Це дозволило б роботам проводити спостереження або перебувати в оборонній позиції без поповнення запасів набагато довше, ніж це могли б робити люди або роботи з більш обмеженими джерелами енергії.

Читайте також: "Проблиск майбутнього": китайський повітряний танкер заправляє стелс-винищувачі
Darpa Проект EATR
Перш ніж проект припинив розробку в 2015 році, інженери підрахували, що EATR зможе пройти 160 км на кожні 68 кг спожитої біомаси

"Ми повністю розуміємо стурбованість громадськості з приводу футуристичних роботів, що харчуються людськими ресурсами, але це не наша мета", - заявив в прес-релізі генеральний директор Cyclone Power Technologies Гаррі Шоелл (Harry Schoell).

2. Будинки, які самі себе лагодять

Мета програми DARPA Engineering Living Materials - створювати будівельні матеріали, які самі відновлюються у разі пошкодження. У міру того, як дослідники рухаються вперед у сфері 3D-друку органів і тканин, DARPA сподівається використовувати аналогічні технології для створення гібридних матеріалів, які зможуть формувати і підтримувати ріст штучно створених клітин.

Програма DARPA Engineering Living Materials
DARPA хоче створити матеріали, які будуть самовідновлюватися при пошкодженні

"Замість того, щоб відправляти готові матеріали, ми можемо відправляти прекурсори і швидко вирощувати їх на місці, використовуючи місцеві ресурси. І, оскільки матеріали будуть живими, вони зможуть реагувати на зміни в навколишньому середовищі і відновлювати себе у відповідь на шкоду", - сказав менеджер проекту Джастін Галліван (Justin Gallivan).

3. Лабораторна кров

"Фармінг" крові - це процес створення червоних кров'яних тілець з джерел клітин в лабораторії, а не всередині людського тіла. Програма DARPA Blood Pharming мала підвищити ефективність виробництва і знизити високі витрати, пов'язані з вирощуванням червоних кров'яних тілець.

У разі успіху, програма значно розширила б доступ до переливання крові для солдатів і лікарень по всьому світу і знизила б ризик передачі захворювань під час переливання.

Програма DARPA Blood Pharming
З 2013 року нової інформації не публікувалося, і програма не була вказана в останніх бюджетних документах

Програма змогла б знизити вартість синтетичної крові з більш ніж 90000 $ до менше 5000 $ за одиницю, говориться в прес-релізі 2013 року.

4. Комахи-кіборги

Жуки-шпигуни DARPA були частиною проекту 2006 року, в рамках якого передбачалося впровадити передавачі в комахах, щоб використовувати їх для спостереження. Програма "Hybrid Insect Micro-Electro-Mechanical Systems" проводилася командами з Мічиганського і Корнельського університетів.

За кілька років дослідники розробили інтерфейси, які здатні контролювати дії комах. У 2009 році інженери Корнела показали прототип передавача з радіоактивним живленням для комах-кіборгів.

Програма «Hybrid Insect Micro-Electro-Mechanical Systems»
Ізотопи нікелю-23 забезпечили б достатню потужність для датчиків і передавачів, які можуть нести жуки, залишаючись нешкідливими для людей

5. Мозкові імплантати при посттравматичному розладі

Згідно з прес-релізом DARPA, програма "The Systems-Based Neurotechnology for Emerging Therapies" (SUBNETS) призначена для створення "імплантаційної, діагностичної та терапевтичної системи замкнутого циклу для лікування психоневрологічних захворювань".

По суті, програма хоче створити імплантат мозку, який допоможе солдатам боротися з посттравматичним стресовим розладом, черепно-мозковими травмами, тривогою, зловживанням психоактивними речовинами і т.д.

Програма «The Systems-Based Neurotechnology for Emerging Therapies» SUBNETS
Через можливі серйозні наслідки такого пристрою, в SUBNETS є спеціальні експерти з етики, які допомагають їм створити безпечний зразок імплантату

6. Піхотні роботи-мули

Підняття та перенесення вантажів - одна з найсерйозніших проблем, що впливає на здоров'я і працездатність військовослужбовців. Усвідомлюючи наслідки від підняття вантажів, DARPA почали працювати з компанією Boston Dynamics над створенням системи підтримки Legged Squad Support System.

LS3 здатний нести 180 кг і призначений для використання піхотинцями. На веб-сайті DARPA заявлена мета програми: "розробити робота, який буде проходити по тій же місцевості, що і загін, не заважаючи операції".

Legged Squad Support System Darpa
LS3 гуляє по району навчальної підготовки Кагуку 10 липня 2014 року

7. Космічний корабель з ядерним двигуном

Проект Orion - це програма 1958 року, призначена для дослідження нових засобів пересування космічного корабля. Ця гіпотетична модель ґрунтується на вибуху ядерної бомби для руху корабля вперед і, імовірно, здатна розвивати вражаючу швидкість.

Однак офіційні представники DARPA були стурбовані ядерними опадами, і коли Договір про заборону випробувань ядерної зброї в атмосфері, космічному просторі й під водою був підписаний у 1963 році - проект закрили.

Проект Orion DARPA
DARPA також інвестує в дослідження космічних подорожей, але проект Orion виявився невдалим

8. Механічні слони

У 1960-х роках DARPA почали досліджувати транспортні засоби, які дозволили б військам і техніці більш вільно переміщатися по густій місцевості В'єтнаму.

Дослідники DARPA вирішили, що слони можуть ідеально підійти для цього завдання. Вони почали один з найбільш сумно відомих проектів в історії DARPA: пошуки механічного слона. Він міг би перевозити важкі вантажі завдяки сервопривідним ногам.

За словами New Scientist, коли директор DARPA почув про проект, він негайно закрив його, сподіваючись, що Конгрес не почує про нього, та урізав фінансування агентства.

Читайте також: Стратегічні бомбардувальники США Boeing B-52 Stratofortress вперше тренувалися над Україною (фото)