xcounter
#

Стратегічні бомбардувальники США Boeing B-52 Stratofortress вперше тренувалися над Україною (фото)

1724
Стратегічні бомбардувальники Boeing B-52 Stratofortress / Фото: Gerhard Plomitzer
Стратегічні бомбардувальники Boeing B-52 Stratofortress / Фото: Gerhard Plomitzer

Два американських військових літака вилетіли з Британії та кружляли між Мелітополем та Генічеськом

Повідомляється, що два бомбардувальники зі складу 23-й бомбардувальної ескадрильї 5-го бомбардувального крила ВПС США з ранку вилетіли з авіабази RAF Fairford й опівдні наблизились до України. Поблизу державного кордону їх зустріли українські винищувачі, перехопивши естафету у польських F-16.

Бойові літаки бригад тактичної авіації Повітряних Сил Збройних Сил України супроводжували американські B-52 Stratofortress (номера 61-0034 та 60-0044) впродовж всього маршруту через територію України.

Читайте також: ​Не просто проліт над Україною: американські B1В Lancer відпрацювали знищення кораблів у Чорному морі

Зокрема були залучені винищувачі Су-27 з аеродрому Озерне, що на Житомирщині та з одеського Шкільного аеродрому.

Долетів до узбережжя Азовського моря бомбардувальники зробили кілька кругів над ним між Мелітополем та Генічеськом, після чого (приблизно о 14 годині) відправились у зворотний бік.

Варто додати, що одночасно над Чорним морем поблизу Криму знаходилась і значна кількість інших літаків НАТО. Мова йде про розвідувальний літак RC-135W Rivet Joint ВПС США та протичовновий P-8A Poseidon ВМС США, крім того, в повітрі були британські літаки з військової бази на Кіпрі - розвідник Bombardier Sentinel R.1 Королівських ВПС Великобританії, винищувач Eurofighter Typhoon та повітряний танкер Airbus KC2 Voyager.

В прес-службі Міноборони відзначили, що місія B-52 виключно патрулювання й має плановий характер. Основною метою називають досягнення сумісності українських сил з ВПС країн НАТО.

Проте в РФ, звісно, в цьому побачили зовсім інше й назвали маневри Boeing B-52 Stratofortress поблизу Азовського узбережжя "відпрацюванням нанесення ракетних ударів по російськім військовим об'єктам на території Криму і півдня РФ з повітряного простору України".

B-52
Стратегічні бомбардувальники Boeing B-52 Stratofortress сн 61-0034 (Wise Guy) та 60-0044

Нагадаємо, у травні цього року над Україною також вперше пролетіли інші бомбардувальники США – надзвукові Rockwell B-1 Lancer. Їх супровід також здійснювали українські винищувачі Су-27 та МіГ-29.

Читайте також: У 2019 році винищувачі Альянсу майже 300 разів перехоплювали російські військові літаки (фото)