xcounter
#
Український Су-27 та американські B1В Lancer

​Не просто проліт над Україною: американські B1В Lancer відпрацювали знищення кораблів у Чорному морі

Український Су-27 та американські B1В Lancer
2200

B1В Lancer 29 травня відпрацювали використання крилатих ракет LRASM

Стратегічні бомбардувальники повітряних сил США B1В Lancer, які здійснили трансконтинентальний переліт з бази Елсворд у Південній Дакоті до Чорного моря через Польщу та Україну, відпрацювали використання новітніх крилатих протикорабельних ракет AGM-158C LRASM.

"LRASM грає найважливішу роль в забезпеченні доступу ВМС США для дій як у відкритому океані, так і в прибережній зоні, завдяки своїй розширеній здатності розпізнавати цілі на великій відстані", - підкреслив підполковник Тімоті Альбрехт з 603-го центру повітряних операцій, який планує дії сил бомбардувальників, повідомила прес-служба Командування повітряними силами США в Європі та Африці.

Читайте також: RBC-15 Gungnir: влучає у ціль так само, як "Нептун"
B1В Lancer Україна
Українські винищувачі супроводжували B1В Lancer над Чорним морем

Цікаво, що навчання екіпажів B1В Lancer відбулись напередодні масштабних навчань з ракетними стрільбами Чорноморського флоту Російської Федерації у складі 37 кораблів і суден.

Політ B1B над Україною
Маршрут польоту B1B над Чорним морем та об'єкти ППО армії РФ на тимчасово окупованій території України (брифінг Генштаба РФ)

AGM-158C LRASM - одна з найсучасніших в арсеналі армії США, яка була прийнята на озброєння у 2018 році. LRASM (Long Range Anti-Ship Missile) призначена для знищення кораблів противника на дальності близько 1000 км в умовах сильної протидії засобами радіоелектронної боротьби. Сама ракета виконана із використанням технології стелс та має бойову частину вагою у 454 кг, якої достатньо для виводу з ладу навіть великих кораблів.

AGM-158C LRASM B1B
Пуск AGM-158C LRASM з бомбардувальника B1B під час випробувань ракети

Особливістю ракети є її досконала система наведення. Річ у тому, що AGM-158C LRASM має дозвукову швидкість, тому час польоту на максимальну дальність ураження займає доволі багато часу під час якого противник активно маневрує. Тому головка самонаведення ракети має забезпечити пошук цілі у досить широкому районі, винайти серед всіх кораблів потрібний та навестись на нього. Вважається, що LRASM може довгий час баражувати у районі цілі, оцінюючи ситуацію та обираючи найкращі маршрути атаки.

AGM-158C LRASM
Ракета AGM-158C LRASM

Додамо, що однією з особливостей тренувань стало прикриття бомбардувальників силами країнами-партнерами США. Зокрема при польоті над Польщею, Україною, акваторією Чорного моря, Румунією та до Північної Македонії пара B1В Lancer супроводжувалась винищувачами. Окрім того, з бази у Туреччини піднялись танкери, які здійснили дозаправлення бомбардувальників над морем.

B1B F-16
F-16 Польщі прикривають B1B
Читайте також: ​Як модернізують "Тунгуски": масштабне оновлення, яке ігнорують у Міноборони (відео)