xcounter
#

RBC-15 Gungnir: влучає у ціль так само, як "Нептун"

Ракетні конкуренти готуються до дуелі на збройовому ринку
6317
RBS-15 Mk4 Gungnir
RBS-15 Mk4 Gungnir

Цікаве фото з’явилось на ресурсі Battle Machines. На ньому – момент за долі секунди до влучення у ціль шведської крилатої ракети RBC-15 Gungnir. На фото вона цілить у плавучу конструкцію з двома морськими контейнерами, на яких закріплені кутові відбивачі.

RBC-15 Gungnir
Mомент до влучення у ціль шведської крилатої ракети RBC-15 Gungnir

Майже за таким підходом відпрацьовувались чергові випробування нової української протикорабельної ракети Р-360 комплексу "Нептун" 2 квітня 2020 р. Наш ресурс Defense Express оприлюднив відео проходу ракети Р-360 над плавучою ціллю.

Читайте також: На випробуваннях "Нептун" практично одночасно успішно здійснив пуски ракет по двох цілях (фото)

Тоді у якості мішені в акваторії полігону Алібей був використаний ліхтер довжиною у 38 м та шириною в 11 м. Це стандартна несамохідна баржа, яка зазвичай транспортується буксирами по річках. Цей ліхтер було встановлено на відстані біля 100 км від узбережжя. На баржі була розміщена конструкція, аби визначити місце влучання ракети у ціль.

Нептун Р-360
Вихід ракети Р-360 на ціль

Ракета після старту з пускової установки "Нептуна" вийшла запрограмованим маршрутом по контрольним точкам у район розміщення морської цілі. Політ по маршруту відбувався шляхом поєднання даних від усіх складових системи управління ракетою. А саме: інерціальної системи наведення, глобальної системи супутникового позиціонування, а також радіовисотоміра.

На кінцевій траєкторії польоту ракета йшла на мінімальний висоті, що видно на відео. В умовах бою це суттєво ускладнює ворогу як виявлення протикорабельних ракет, так і їх знищення.

В залежності від попередньо обрахованої ефективності ворожої системи захисту кораблів чи об`єктів на узбережжі, включно з його системами вогневої та радіоелектронної протидії, на одну ціль може призначатися наряд з декількох крилатих ракет.

Чергові випробування протикорабельного комплексу «Нептун» відбулися 27 квітня 2020 р. На цих випробуваннях дві протикорабельні ракети Р-360 стартували з пускової установки з інтервалом у дві секунди.

Ракети знищили дві морські цілі

За словами Генерального конструктора – Генерального директора ДККБ "Луч" Олега Коростельова, "згідно з польотним завданням, кожна головка самонаведення ракети отримала координати цілей: курс, дальність польоту й час, який затрачується для захоплення кожної з цілей…

Під час свого польотного шляху за 10–15 кілометрів до двох точок ураження ракети знизилися до 5 метрів над рівнем Чорного моря. Далі ракети розрахували оптимальну точку влучання, подолали шлях, який залишився, й знищили дві морські цілі", - відзначив Олег Коростельов.

Пускова установка Нептун
Пускова установка протикорабельного комплексу "Нептун"

За попереднім планом, Державні випробування наземної версії комплексу «Нептун» мають бути завершені у другому кварталі цього року.

Береговий ракетний комплекс РК-360МЦ "Нептун" призначений для контролю територіальних вод і проливних зон, захисту військово-морських баз, берегових об'єктів і інфраструктури узбережжя, захисту узбережжя на десантно-небезпечних напрямках.

Протикорабельна ракета Р-360 має масу 870 кг, маса бойової частини -150 кг.

Комплекс забезпечує наведення, цілерозподіл та знищення цілей протикорабельними крилатими ракетами Р-360.

Заявлена дальність пуску ракети становить до 280 км. Швидкість близько 1000 км/год, висота польоту над гребенем хвиль - від 3 до 10 м. Маса ракети - 870 кг, маса бойової частини -150 кг.

Комплекс "Нептун" у макетному варіанті уже демонструвався на міжнародних виставках озброєнь і до цього проекту є інтерес у конкретних іноземних замовників.

RBS-15 Mk3
Шведський протикорабельний береговий комплекс з ракетою RBS-15 Mk3

При цьому конкуренція на ринку морських протикорабельних озброєнь є достатньою високою, а ринок - заполітизований. Українська сторона робить наголос на гарному співвідношенні факторів "ціна - ефективність".

Тобто йдеться про те, що українськи ракетні рішення є значно нижчими за ціною у порівнянні з продукцією інших країн.

RBS-15 Mk4 Gungnir
RBS-15 Mk4 Gungnir є новим поколінням ракети RBS-15.

Шведський протикорабельний береговий комплекс з ракетою RBS-15 Mk3 – один з таких конкурентів. Ракета RBS15 розроблена компанією Saab Bofors Dynamics (Швеція) сумісно з Diehl BGT Defence GmbH (Німеччина). Вона має довжину 4,35 м. Маса -ракети 800 кг, з яких 170 кг – бойова частина. Ініціювання вибухівки здійснюється неконтактним або контактним підривачами.

Ракета оснащена активною радіолокаційною головкою самонаведення (ГСН), може комплектуватись інфрачервоною ГСН. На основній ділянці польоту використовується інерціальне наведення з корекцією за сигналами супутникової навігації GPS. Дальність керованого польоту RBS15 Mk3 перевищує 200 км. Ракетами даного типу оснащуються кораблі класу "корвет" та засоби берегової оборони.

Gungnir
Gungnir може застосовуватись з літаків, кораблів та наземних протикорабельних комплексів.

Проте з 2019 р. компанія Saab Bofors Dynamics просуває на ринок нову розробку. Це RBS-15 Mk4 Gungnir, яка є новим поколінням ракети RBS-15. Ракета Gungnir оснащена системами, які ускладнюють придушення GPS ракети ворожими засобами радіоелектронної протидії.

RBS-15 Mk4 Gungnir
RBS-15 Mk4 Gungnir має дальність дії понад 300 км

Gungnir може застосовуватись з літаків, на додаток до кораблів та протикорабельних наземних комплексів, як це було у попередній версії.

RBS-15 Mk4 Gungnir оснащена новою активною головкою самонаведення, а також системами, які ускладнюють придушення GPS ракети ворожими засобами радіоелектронної протидії. Що цікаво - при тих самих габаритах як і версія Mk3, RBS-15 Mk4 Gungnir має значно більшу дальність дії - понад 300 км, а також більшу масу бойової частини - понад 200 кг.

Читайте також: Як "Нептун" влучає у ціль: нові подробиці випробувань та унікальне відео